Grupul britanic International Personal Finance (IPF), unul dintre cei mai importanti furnizori de credite la domiciliu din Europa, a decis sa iasa din piata de credite de consum din Slovacia dupa ce autoritatile din aceata tara au inasprit "peste noapte" legislatia cu privire la protectia consumatorului de servicii financiare, implicit prin impunerea unui plafon maximal de 27% in ceea ce priveste costurile anuale in cazul unui credit de consum, inclusiv cu dobanda si comisioanele aplicate.

Pe 10 decembrie anul trecut, capitalizarea bursiera a IPF (compania-mama a Provident Romania) la Londra a scazut pana a doua zi cu 21%, pe fondul ingrijorarilor cu privire la implicatiile acestei modificari legislative din Slovacia asupra activitatii furnizorului britanic de credite la domiciliu. Evenimentele din Slovacia au constituit a treia lovitura in decurs de doi ani primita de IPF pe piata Europeana. In 2013, compania bitanica primise deja un cadou nedorit de Craciun de la Polonia, sub forma unei amenzi de 3 milioane de euro, pentru ca in 2015, aceeasi tara sa plafoneze si ea costurile cu comisioanele aferente creditarii populatiei, mai putin rata dobanzii.

"A trebuit sa iesim de pe piata din Slovacia, dupa ce a intrat in vigoare o noua reglementare in ceea ce priveste creditele de consum, practic, peste noapte. Parlamentul a introdus un plafon maximal de dobanda de pana la 25-26%, ceea ce nu este practic pentru un IFN la imprumuturile pe termen scurt", a declarat Gerard Ryan (foto), CEO al Grupului Provident.

Astfel, a fost aplicat un plafon maximal de 27% aferent tuturor costurilor asociate unui imprumut, prin intermediul unui proiect de lege care a provocat o serie de reactii negative, a mai spus Gerard Ryan. "Intreaga industrie din Slovacia si-a pus intrebarea: « cum de este posibil asa ceva? » Initial a existat un proiect diferit de lege care a circulat prin Parlament cu reglementari si mai stricte, discutat si votat in aceeasi seara. A doua zi, ziarele din Slovacia scriau despre decizia parlamentului de a distruge un segment urias din industria creditelor de consum. Politicienii slovaci au negat initial acest lucru, dar, le-a fost demostrat pana la urma ca proiectul de lege era atat de prost elaborat incat elimina total posibilitatea de a achitiona autovehicule sau alte bunuri cu ajutorul unui credit", a spus acesta.

Ca urmare, adauga seful Provident, politicienii au mers la presedinte si l-au convins sa respinga proiectul de lege de la promulgare, ceea ce s-a si intamplat. "Proiectul de lege a mers din nou in Parlament unde au fost eliminate aspectele defectuos elaborate, dar nu si plafonul de 27%. In mod evident nu putem opera in acest spatiu, cum nici un alt IFN nu poate si ca urmare am anuntat in luna ianuarie a acestui an ca, din pacate, va trebui sa parasim acea piata. Unul cate unul, si competitorii nostri au facut acelasi lucru. Si este pacat pentru ca bancile din Slovecia nu sunt interesate sa crediteze categoria de clienti carora noi ne adresam. Acei potentiali clienti, nu dispun acum de nici o alternativa de finantare", a conchis Gerard Ryan.

Gerard Ryan (51 de ani) a devenit CEO Provident pe 17 ianuarie 2012. Anterior, Gerard Ryan a fost CEO in cadrul divizie de consumer finance la Citigroup pentru Europa de Vest, Orientul Mijlociu si Africa. Gerard Ryan dispune de o experienta in domeniul financiar de peste 25 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri