Cei mai mari cinci producatori de incaltaminte din Romania, cu fabrici in judetele Bihor, Timis si Bucuresti, au incheiat anul trecut cu afaceri cumulate de peste un miliard de lei. In timp ce in majoritatea cazurilor profitul a inregistrat la randul sau crestere substantiala, in privinta Ara Shoes business-ul a trecut pe pieredere, arata datele publicate pe Ministerul Finantelor.

Elvetienii de la Rieker, care detin doua fabrici de incaltaminte in judetul Timis, raman si in 2016 cei mai mari jucatori de profil, cu afaceri de 235,7 milioane lei, desi in scadere fata de 2015, cand compania incheia cu o cifra de afaceri de 261,7 milioane lei. Mai mult, profitul a scazut anul trecut la 2,56 milioane lei. Compania este prezenta in Romania din anul 1998 si avea la finalul anului trecut un numar mediu de 92 de angajati.

Pe locul secund in clasament, in functie de cifra de afaceri, se afla compania Raffaello Shoes Factory, detinuta integral de italienii de la Grisport (producator de incaltaminte sport si de munte). In 2016, afacerile companiei, care este si cel mai mare exportator de incaltaminte din Romania, au urcat pana la 270,3 milioane de lei. De asemenea, profitul a cunoscut o crestere fulminanta de la 1,37 mil. lei in 2015, la 6,4 milioane lei anul trecut. In fabrica din Bucuresti lucrau in 2016 un numar mediu de 795 de angajati.

In schimb, Ara Shoes, compania germana care a venit pe piata locala in 1998 si care a investit 20 de milioane de euro in doua unitati de productie in judetele Bihor si Salaj, a incheiat anul trecut cu afaceri de 258,2 mil. lei si pierderi de 1,87 mil. lei. Compania avea anul trecut 1.214 angajati.

In scadere este si business-ul Lloyd Shoes, o alta companie care a ales judetul Bihor pentru a produce incaltaminte de lux. Anul trecut, afacerile au scazut la 147,6 milioane lei, de la 154,7 milioane lei in 2015, in timp ce profitul net s-a situat la 1,63 milioane lei, fata de 4,26 milioane lei in 2015. Compania avea un numar mediu de 709 angajati.

Pe de alta parte, compania Bihore, controlata de doua familii de italieni cu experienta de peste 100 de ani in domeniu, a intrat in Romania in 1995 si a ajuns la un numar mediu de 704 de angajati in 2016. Afacerile producatorului care detine o fabrica tot in judetul Bihor au ajuns la 124 milioane lei in 2016, in timp ce profitul net aproape s-a dublat atingand 5,09 milioane lei.

Industria europeana de incaltaminte a trecut in 2016 printr-un scandal de amploare dupa ce o investigatie a scos la iveala ca mii de consumatori cumpara branduri de pantofi de lux, convinsi ca sunt realizati in Italia sau Germania, in timp ce astia sunt produsi la fabrici din Europa de Est. Mai mult, muncitorii din fabricile din Romania si alte tari est-europene au salarii mici, insuficiente pentru un trai decent, si conditii de lucru mizere, potrivit The Guardian.

Romania se numara printre tarile care produc incaltaminte pentru diverse branduri din Marea Britanie sub etichetele de “Made in Italy” sau “Made in Germany”. Motivul pentru care retailerii apeleaza la acest tertip este pentru a-si convinge audienta ca produsele lor sunt de mare calitate si pentru a se pozitionan ca branduri de lux, cand, de fapt, acestea au fost realizate in fabrici din Romania, Albania, Bosnia&Hertegovina, Macedonia, Polonia si Slovacia.

Cum reusesc producatorii acest lucru? Aparent, acestia profita de o lacuna in legislatia europeana a comertului, schema de perfectionare pasiva: companiile realizeaza anumite bucati de pantofi, le exporta apoi in tarile mentionate mai sus, in fabricile carora sunt asamblate, iar produsele sunt finalizate, pentru ca apoi sa le importe in tara de origine, fara a plati taxe si impozite, totul fiind conform regimului vamal de perfectionare pasiva. Pantofii pot fi etichetati apoi ca fiind produsi in tara de origine.

Investigatia a pornit de la studiu realizat de cercetatorii din mai multe ONG-uri europene si se bazeaza pe interviurile a 179 de muncitori din 12 tari. Acesta condamna perfectionarea pasiva ca fiind un “o schema fatala pentru muncitori, afaceri si economiile nationale”, mai scrie The Guardian. Printre companiile pentru care se produce incaltaminte in fabricile din Romania si celelate tari europene se numara Zara, Lowa, Deichmann, Ara, Geox, Bata, Leder & Schuh AG (Humanic) si pentru subsidiarele CCC Shoes & Bags din Polonia si Rieker si Gabor din Slovacia.

Aproximativ 24 miliarde de perechi de pantofi sunt produse anual in lumea intreaga, dintre care 729 de milioane de perechi sunt realizate in Europa. In schimb, preturile pentru incaltamintea europeana sunt mai mari: o pereche de pantofi italieneasca se exporta pentru 39 de lire sterline, in timp ce una chinezeasca costa trei lire sterline.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri