Mai putin de 20% din importurile Romaniei, pe primele noua luni ale acestui an, au fost destinate consumului individual, segment care a crescut cu 2,2% fata de sfarsitul trimestrului trei din anul trecut, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Eugen Dijmarescu.
"S-a ajuns la o faza de indestulare si apare un asa-numit import de inlocuire, nu de expansiune", a mai spus Dijmarescu. In opinia lui Dijmarescu, exista doua elemente care influenteaza nivelul deficitului de cont curent. Pe de o parte, este vorba de importul de echipamente tehnologice, care dovedeste ca, la nivelul economiei reale, se produce o "restructurare de substanta", ceea ce va duce la cresterea ofertei. "Pe de alta parte, avem importul de produse energetice, care reprezinta un sfert din deficitul comercial al Romaniei", a precizat Dijmarescu.

Viceguvernatorul a afirmat ca 99% din cresterea valorica a importului de produse energetice se datoreaza exclusiv pretului. "Rezulta ca importurile de tehnologie trebuie stimulate, pentru ca avem o problema la nivelul consumului energetic, atat casnic, cat si industrial", a mai spus Dijmarescu, citat de NewsIn.

BNR este atenta la ajustarea deficitului de cont curent pe termen mediu, insa ajustarea trebuie sa se faca prin dezvoltarea ofertei, potrivit lui Dijmarescu. El a mai afirmat ca, in ultimii doi ani, impulsul cresterilor salariale a fost prea puternic.

Eu sper sa lasam piata sa induca o corectie (a deficitului de cont curent - n.r.), pentru ca piata induce corectii de durata", a spus Dijmarescu. Viceguvernatorul BNR a afirmat ca banca centrala va renunta, treptat, la masurile administrative de limitare a cererii agregate.

"Perioadele de crestere, in ceea ce priveste productivitatea muncii, au avut drept cauze inchiderile sau privatizarile de fabrici, insa actuala crestere, din ultimii trei ani, reprezinta efectul schimbarilor tehnologice, corelate cu evolutia creditului neguvernamental", a completat viceguvernatorul BNR.

El a mai spus ca evolutia ratei dobanzii a avut un efect determinant pentru scaderea ritmului inflatiei si a condus la o reducere a costurilor creditului in lei cu 50% in ultimii doi ani, ceea ce explica, in viziunea lui Dijmarescu, avansul productiv si dinamica importurilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri