O cincime din importuri a fost destinata consumului individual

Mai putin de 20% din importurile Romaniei, pe primele noua luni ale acestui an, au fost destinate consumului individual, segment care a crescut cu 2,2% fata de sfarsitul trimestrului trei din anul trecut, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Eugen Dijmarescu.

"S-a ajuns la o faza de indestulare si apare un asa-numit import de inlocuire, nu de expansiune", a mai spus Dijmarescu. In opinia lui Dijmarescu, exista doua elemente care influenteaza nivelul deficitului de cont curent. Pe de o parte, este vorba de importul de echipamente tehnologice, care dovedeste ca, la nivelul economiei reale, se produce o "restructurare de substanta", ceea ce va duce la cresterea ofertei. "Pe de alta parte, avem importul de produse energetice, care reprezinta un sfert din deficitul comercial al Romaniei", a precizat Dijmarescu.

Viceguvernatorul a afirmat ca 99% din cresterea valorica a importului de produse energetice se datoreaza exclusiv pretului. "Rezulta ca importurile de tehnologie trebuie stimulate, pentru ca avem o problema la nivelul consumului energetic, atat casnic, cat si industrial", a mai spus Dijmarescu, citat de NewsIn.

BNR este atenta la ajustarea deficitului de cont curent pe termen mediu, insa ajustarea trebuie sa se faca prin dezvoltarea ofertei, potrivit lui Dijmarescu. El a mai afirmat ca, in ultimii doi ani, impulsul cresterilor salariale a fost prea puternic.

Eu sper sa lasam piata sa induca o corectie (a deficitului de cont curent - n.r.), pentru ca piata induce corectii de durata", a spus Dijmarescu. Viceguvernatorul BNR a afirmat ca banca centrala va renunta, treptat, la masurile administrative de limitare a cererii agregate.

"Perioadele de crestere, in ceea ce priveste productivitatea muncii, au avut drept cauze inchiderile sau privatizarile de fabrici, insa actuala crestere, din ultimii trei ani, reprezinta efectul schimbarilor tehnologice, corelate cu evolutia creditului neguvernamental", a completat viceguvernatorul BNR.

El a mai spus ca evolutia ratei dobanzii a avut un efect determinant pentru scaderea ritmului inflatiei si a condus la o reducere a costurilor creditului in lei cu 50% in ultimii doi ani, ceea ce explica, in viziunea lui Dijmarescu, avansul productiv si dinamica importurilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Creștere de 25% a valorii importului de produse lactate și miere în primul trimestru al anului 2020
Setari Cookie-uri