Romania ocupa locul 28 din 31 de tari europene, in ceea ce priveste competitivitatea economica masurata potrivit criteriilor de la Lisabona, informeaza un raport al organizatiei \"World Economic Forum\".

Desi va intra la 1 ianuarie 2007 in Uniunea Europeana (UE), Romania este intr-o situatie mult mai proasta decat tari ca Turcia sau Croatia. Romania se plaseaza doar inaintea unor tari ca Bulgaria, Macedonia si Serbia si Muntenegru, potrivit NewsIn.

Romania a obtinut un scor general de 3,59, in timp ce media in UE-25 este de 4,84. Acest indice este compus din criteriul societate informatica, la care Romania a obtinut 3,21 de puncte, si inovare plus cercetare si dezvoltare, la care Romania a obtinut 3,17 puncte. Media europeana pentru cei doi indicatori este de 4,58, respectiv 4, 24.

Celelalte criterii avute in vedere sunt liberalizarea (3,89), crearea de industrii de retea (3,51), servicii financiare (4,19), imbunatatirea mediului de afaceri (3,81), imbunatatirea incluziunii sociale (3,62), dezvoltarea sustenabila (3,33).Clasamentul european este condus de Danemarca cu un punctaj de 5,76, urmata de Finlanda si Suedia, ambele cu 5,74 de puncte.

"Mai multe tari care un intrat in Uniunea Europeana in 2004 si-au imbunatatit performantele, incluzand aici Estonia, Slovenia si Ungaria, ceea ce le-a plasat inaintea unor membri mai vechi. Rezulta de aici ca mai multi dintre membri recenti sunt mai aproape de indeplinirea agendei Lisabona, decat membrii UE-15 ", se arata in raport.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Monitorul Preţurilor: Compari preţurile produselor de protecție sanitară
Setari Cookie-uri