Cresterea economica de peste 8 la suta din PIB inregistrata in 2004 a "aruncat" deficitul de cont curent la peste 7,7 la suta. Un procent care ingrijoreaza Guvernul, care nu ascunde ca se vede obligat sa recurga la o serie de ajustari ce vizeaza diminuarea deficitului prognozat pentru 2005.

Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a referit public la aceasta situatie, incercand sa o explice, cu ocazia participarii sale la deschiderea lucrarilor unei conferinte privind "Dezvoltarea locala a serviciilor societatii informationale - oportunitati de afaceri". In acest fel, premierul a gandit probabil ca este bine ca oamenii de afaceri sa se poata orienta in activitatea lor dupa o viziune de ansamblu asupra viito-rului economic al Romaniei, astfel incat toate partile implicate in activitatea economica viitoare sa stie dupa ce sa se ghideze. "Dupa cum stiti, Romania, anul trecut, a inregistrat un ritm de crestere care este aproape fabulos, as spune, de peste 8 la suta din PIB, pe fondul unui an agricol exceptional. Dar acest ritm de crestere extrem de inalt aduce dupa sine o serie de probleme la nivelul deficitului de cont curent, deficit care a sarit si el la peste 7,7 la suta din PIB, lucru care ne creeaza anumite ingrijorari si care ne obliga la anumite ajustari", a spus Tariceanu. "Aceste ajustari se vor referi, bineinteles, la diminuarea deficitului bugetar initial prognozat pentru anul 2005, astfel incat sa putem asigura o crestere economica sanatoasa si durabila".

Premierul Tariceanu a mai spus ca planul de dezvoltare economica a Romaniei pe urmatorii ani vizeaza o crestere in jurul valorii de 5,5 la suta din PIB, mentinuta pe o perioada de 8 ani, astfel incat sa duca la dublarea PIB-ului Romaniei. Premierul le-a spus direct oamenilor de afaceri ca trebuie sa ia in considerare si sa fie pregatiti pentru un ritm alert de dezvoltare, in care sa poata fi "arse" etape, pentru a se ajunge acolo unde trebuie mult mai repede, castigand timp.

In opinia sa, aceasta este o sansa ce nu trebuie ratata, pentru o economie bazata pe tehnologii inalte, pe cercetare.

"In acest context, cred ca trebuie subliniat ca Romania nu trebuie sa isi imagineze, sa incerce, sa recupereze decalajele fata de celelalte tari europene, parcurgand toate etapele de dezvoltare economica pe care aceste tari le-au parcurs", a spus premierul. "Avem o sansa unica sa sarim anumite etape si, in acest context, mi-as dori foarte mult ca economia romaneasca sa devina o economie bazata mai putin pe ramurile economice traditionale si mai mult o economie bazata pe cunoastere, pe tehnologii inalte, pe dezvoltare, pe cercetare, astfel incat sa putem, la un moment dat, sa spunem ca avem o economie cu o valoare adaugata importanta, si nu una cum este cea de astazi". Pentru aceasta, restructurarea economica din Romania trebuie sa continue si trebuie sa se bazeze, in principal, pe cercetare si pe tipurile de servicii pe care oamenii de afaceri din domeniul tehnologiei informatiei le pot dezvolta si oferi, nu numai pentru piata romaneasca, ci si pentru export. Pentru care vor avea tot sprijinul guvernamental.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri