Prefectura Bucuresti cere Tribunalului Bucuresti sa anuleze actele subsecvente hotararilor de infiintare a companiilor municipale. Cu ajutorul acestor documente, s-au facut o mare parte din majorarile de capital ale societatilor comerciale si s-au adoptat acte si bugetele aditionale prin care au fost delegate principalele servicii publice, conform HotNews.

Actiunile Prefecturii vin dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a anulat, intr-un proces deschis de USR, hotararile de infiintare a companiilor municipale deoarece acestea au fost aprobate ilegal, cu majoritate simpla, si nu cu votul a doua treimi dintre consilierii generali, asa cum cere legea de fapt.

Gabriela Firea le-a cerut luni consilierilor generali, inclusiv celor din opozitie, sa aprobe patru hotarari de confirmare a infiintarii companiilor Consolidari, Parking, Eco-Igienizare si de Iluminat Public.

„Asa cum am gasit o solutie in cazul Companiei Termoenergetica, sunt convinsa ca si in cazul altor domenii vom gasi solutii tehnice, viabile (...) Toate companiile despre care am vorbit in aceasta perioada au fost infiintate conform unei legi care este inca in vigoare, au fost infiintate cu foarte multa bunacredinta, pentru servicii de calitate la preturi corecte”, a spus Firea, care a sustinut ca aceste companii au fost infiintate „tocmai pentru a lupta cu hotia de la PMB”.

Aceasta a mai argumentat ca acest model este „folosit de mari capitale, doar in Bucuresti nu are voie sa functioneze”.

Citeste si:
Firea anunță camere de triaj la spitalele „Sfânta Maria” şi „Carol...
Gabriela Firea a declarat că,...

„Totusi, cred ca putem ajunge la un acord sa salvam macar cateva dintre aceste companii, pentru a avea servicii de calitate la preturi corecte. La consolidari, avem zero realizari in anii precedenti. Vom avea in scurt timp 5 cladiri consolidate complet, 70 sunt deja puse in siguranta. E un lucru greu care s-a produs, s-a muncit din greu, aceasta companie trebuie salvata”, a mai spus Gabriela.

Toate actele subsecvente sunt suspendate de drept dupa ce Prefectura a demarat actiunea in instanta, practic activitatea companiilor vizate fiind complet blocata in acest moment.

”Actiunea a fost formulata in exercitarea atributiilor prevazute de art. 19 alin. (1) lit. a) si e) din Legea nr. 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si in temeiul principiului anularii actului subsecvent ca urmare a anularii actului initial (resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis), care este regula de drept potrivit careia anularea (desfiintarea) actului juridic initial (primar) atrage si anularea actului juridic subsecvent (urmator), datorita legaturii lor juridice. Actiunea a fost introdusa in temeiul art. 3 alin. (1) si (3) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, modificata, iar actele administrative emise cu incalcarea dispozitiilor legale in vigoare, sunt suspendate de drept pana la solutionarea cauzei”, se arata in raspunsul transmis de Prefectura.

Primarul General, Gabriela Firea, a invitat liderii celor cinci grupuri politice din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti la o reuniune de lucru, luni, 15 aprilie 2019, ora 16.00, pentru a discuta despre situatia juridica a urmatoarelor companii municipale: Compania Municipala Consolidari, Compania Municipala Parking Bucuresti, Compania Municipala Eco-Igienizare Bucuresti, Compania Municipala Iluminat Public Bucuresti. Astfel, primarul general incearca intrarea in legalitate a acestora.

Citeste si:
Care este cauza cozilor de la Serviciul Permise de Conducere
Prefectura Capitalei: Cozile...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Florin Citu: O companie a Gabrielei Firea, cheltuieli doar cu salarii
Setari Cookie-uri