Sectorul privat din economia romaneasca va ajunge, in 2010, la o pondere de 78,8% in formarea produsului intern brut (PIB), fata de 71,8% anul trecut, mai ales ca urmare a continuarii procesului de privatizare din industrie, cercetare, turism si transporturi.
In 2010, 87% din capitalul social din economie va fi detinut se sectorul privat, iar 92% din cifra de afaceri va fi realizata de companii private, potrivit studiului Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). in 2006, ponderea era de 75% din capitalul social si de 92% din cifra de afaceri realizata in economia romaneasca. Cresterea se va datora investitiilor si privatizarilor care se vor face in urmatorii ani si care vor conduce la o dezvoltare a activitatii din sectorul privat, estimeaza CNP.

Ponderea sectorului privat a crescut in 2006 fata de anul anterior, cand 70,4% din PIB era format de sectorul privat. in 2005 a avut loc, insa, o scadere fata de 2004, an in care contributia companiilor private a atins nivelul maxim de dupa Revolutie, de 72,2% din PIB. in 1989, doar 12,8% din PIB-ul Romaniei era format de sectorul privat, spun datele CNP, potrivit NewsIn.

Studiul Prognozei arata ca, anul trecut, sectorul privat a realizat 82% din valoarea adaugata bruta (care contribuie in cea mai mare parte la PIB) din industrie, 97,5% din cea a sectorului agricol. in constructii, sectorul privat a contribuit, in 2006, cu 96% la valoarea adaugata a ramurii, iar in servicii, ponderea a fost de 76%. in 2010, ponderea sectorului privat va fi de 85% in industrie, 99,4% in agricultura, 99% in constructii si 86,5% in servicii, estimeaza CNP.

Sectorul de stat isi va pastra rolul preponderent in sectorul serviciilor sociale, care includ invatamantul, sanatatea, serviciile de gospodarie comunala si activitatile recreative, culturale si sportive. Totusi, pe termen lung, contributia sectorului privat va deveni majoritara si in acest domeniu, considera CNP. Administratia publica isi va pastra ponderea de circa 4,3% din valoarea adaugata bruta.

Fiecare tara are "un nivel optim, posibil de atins, al ponderii sectorului privat, astfel incat efectele asupra dezvoltarii sa fie maxime", se arata in studiul CNP. "Exemplul Frantei, ca si al altor tari dezvoltate, unde sectorul public si-a asumat, pe parcursul evolutiei economice, rolul preponderent in sectoarele de activitate de importanta vitala pentru societate (transport, energie, servicii publice, posta), arata ca transferul acestor activitati catre sectorul privat este de durata".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri