Țara condusă de Vladimir Putin nu a reușit să plătească dobânzi, pentru două emisiuni de obligațiuni, în valoare de 100 de milioane de dolari. Perioada de grație, de 30 de zile, pentru plata acestei datorii externe a expirat pe 26 iunie. Agenția de rating Moody's a confirmat faptul că Rusia nu a îndeplinit obligațiile de datorie externă.

UPDATE 28 iunie: Agenția de rating Moody's a declarat că Rusia nu a îndeplinit obligațiile de datorie externă, însemnând efectiv intrarea în incapacitate de plată, dar autoritățile ruse neagă intrarea în „default”, relatează agenția Tass, conform Agerpres.ro.

Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a spus că nu poate fi vorba în niciun caz despre o intrare în incapacitate de plată a Rusiei. Potrivit lui Siluanov, Statele Unite și Uniunea Europeană pregătesc obstacole fictive în calea serviciului de plată datoriei externe a Rusiei pentru a pune eticheta „default” pe aceasta.

Rușii spun că săptămâna trecută, Rusia a folosit pentru prima dată un nou mecanism pentru a-și plăti obligațiile pentru obligațiunile europene în ruble.

Stire inițială:

Mai mulți investitori din Taiwan au precizat că nu și-au primit dobânzile aferente emisiunii de obligațiuni, scrie The Guardian, citând Reuters, situație care face ca Rusia să fie considerată în „default tehnic”. O confirmare oficială ar trebui să vină din partea agențiilor internaționale de rating. Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că a efectuat plăţile către Depozitarul Naţional de Reglementări (NSD), în euro şi dolari, adăugând că şi-a îndeplinit obligaţiile.

Pentru mulţi deţinători de obligaţiuni, neprimirea la timp a banilor datoraţi în conturile lor constituie un default. Însă, fără un termen limită exact specificat în prospect, avocaţii spun că Rusia ar putea avea timp până la sfârşitul zilei lucrătoare următoare să plătească deţinătorilor de obligaţiuni

Rusia se confruntă cu sancțiuni severe din partea Occidentului, aplicate ca urmare a invaziei derulate în Ucraina. Moscova are în circulație obligațiuni străine de aproximativ 40 de miliarde de dolari, însă a fost deconectată de la circuitul internațional de plăți.

În momentul în care o țară intră în „default tehnic”, înseamnă că nu își mai poate îndeplini angajamentele față de creditori și încrederea acestora în țara respectivă este afectată. Totuși, Rusia nu se mai bucura deja de încrederea investitorilor după sancțiunile aplicate de SUA și Europa, iar intrarea în acest „default tehnic” era așteptată de către analiști.

Înainte de startul invaziei de pe 24 februarie, Rusia avea rezerve de 640 de miliarde de dolari în valută și aur, dintre care o mare parte, ținute în străinătate, au fost înghețate ca urmare a sancțiunilor.

Rusia nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație în ceea ce privește datoriile internaționale de mai bine de 100 de ani, când imperiul rus s-a destrămat și au fost puse bazele Uniunii Sovietice.

Sursa foto: Harold Escalona / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri