"Nominalizarea a fost facuta de guvernatorul Isarescu in urma ceva timp, a fost acceptata de Consiliul directorilor Fondului si voi pleca in foarte scurt timp. E o chestiune care depinde doar de formalitati", a explicat Tanasescu.

Fostul ministru al finantelor a mentionat ca va deveni senior advisor al boardului FMI si ca a acceptat propunerea guvernatorului deoarece exista posibilitatea ca Romania sa capete o influenta mai mare in Fond.

Tanasescu nu exclude responsabilitati mai ample in echipa FMI, dar spune ca repartitia sarcinilor va fi facuta la Washington. "Probabil ca impreuna cu directorul executiv, domnul Bakker, (nr. Age F.P. Bakker , directorul olandez al FMI, care reprezinta un grup de tari ce include Romania) o sa avem o impartire a sarcinilor si in mod cert, pe langa Romania, vor mai fi avute in vedere si alte tari pe care le voi coordona impreuna cu alti colegi", a explicat Tanasescu pentru The Money Channel.

"Am chibzuit indelung asupra propunerii. Guvernatorul mi-a explicat filosofia sa, potrivit careia e ar fi interesant ca rolul si influenta Romaniei sa creasca prin prezenta mea acolo. Ar fi un tip mai aplicat de relatii cu tarile care trec acum prin acelasi proces de reforme prin care a trecut Romania. Pentru mine este o provocare pe care am acceptat-o", a spus Tanasescu. Fostul ministru de finante a mai declarat ca va avea un mandat de doi ani ca reprezentant al Romaniei la Fond si ca, acesta e flexibil si s-ar putea prelungi, in functie de "ceea ce voi dori sa fac mai departe".

Citeste si:

"Aceste discutii nu sunt de la o zi la alta, au inceput cu cel putin sase luni de zile inainte. A fost o propunere facuta la sfarsitul anului trecut de catre guvernatorul Isarescu", a precizat Tanasescu pentru The Money Channel.

Tanasescu a mai spus ca este oarecum acomodat cu organismele financiare internationale, dupa ce a mai lucrat la Banca Mondiala. El a declarat pentru NewsIn ca il considera pe Lucian Croitoru, fostul reprezentant al Romaniei la FMI pe care il va inlocui, "un foarte bun economist".

Tanasescu a declarat pentru The Money Channel ca este probabila o autosuspendare a sa din functia de vicepresedinte al PSD. "Nu exista in codul de conduita o interdictie de a face sau a nu face parte dintr-o functie politica, dar pentru a nu crea nici un fel de dubii, probabil ca functia pe care o detin in partid, de vicepresedinte, va trebui sa existe o auto-suspendare pe o anumita perioada de timp, cat voi detine aceasta functie in cadrul Fondului Monetar International", a explicat Tanasescu.