Firmele romanesti au o reticenta in a elabora proiecte pentru accesarea fondurilor structurale, ceea ce poate duce la scoaterea de pe piata Uniunii Europene a industriei romanesti, a declarat pentru NewsIn, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB), Nicolae Vasile.

In opinia acestuia, "industria romaneasca fie se modernizeaza si devine competitiva pentru piata UE, fie moare". Vasile a spus ca unul din cele mai importante elemente de presiune asupra acestui sector este cursul valutar, deoarece face ca exporturile sa fie mai dificile iar importurile mai ieftine, fapt ce concureza productia autohtona.

"Este dur ceea ce am spus eu, insa trebuie sa ne dam seama ca nu mai putem astepta. Este obligatoriu ca industria sa se modernizeze, iar acest lucru poate fi facut doar prin accesarea fondurilor structurale", a adaugat Vasile.

Potrivit vicepresedintelui CCIB, o problema este si reticenta oamenilor de a accesa fondurile europene, care pentru sectorul industriei se ridica la aproximativ sase miliarde de euro. "Cei care ar putea sa acceseze aceste fonduri nu sunt interesati deoarece au aflat ca, spre deosebire de fondurile pre-aderare, acum ei trebuie sa faca investitiile, dupa care banii se vor deconta. Or, nu le convine acest lucru. In plus, fondurile romanesti au crescut si ele destul de mult in ultimul timp si, oamenii isi spun ca e mai usor sa aiba acces la acestea decat sa faca proiecte in mai multe limbi, pentru cele europene", a afirmat Nicolae Vasile.

O abordare de acest fel este gresita, pentru ca Romania trebuie sa absoarba o fondurile pentru ca o parte din contributia tarii la bugetul UE sa se intoarca, in acest fel, in tara. "Accesarea fondurilor structurale nu este comoda, dar este foarte importanta. Cei care au posibilitatea sa primeasca bani de la UE, ar trebui sa se grabeasca, fiindca fondurile se vor micsora pe masura ce timpul va trece", a conchis Vasile.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si