Firmele romanesti au o reticenta in a elabora proiecte pentru accesarea fondurilor structurale, ceea ce poate duce la scoaterea de pe piata Uniunii Europene a industriei romanesti, a declarat pentru NewsIn, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB), Nicolae Vasile.

In opinia acestuia, "industria romaneasca fie se modernizeaza si devine competitiva pentru piata UE, fie moare". Vasile a spus ca unul din cele mai importante elemente de presiune asupra acestui sector este cursul valutar, deoarece face ca exporturile sa fie mai dificile iar importurile mai ieftine, fapt ce concureza productia autohtona.

"Este dur ceea ce am spus eu, insa trebuie sa ne dam seama ca nu mai putem astepta. Este obligatoriu ca industria sa se modernizeze, iar acest lucru poate fi facut doar prin accesarea fondurilor structurale", a adaugat Vasile.

Potrivit vicepresedintelui CCIB, o problema este si reticenta oamenilor de a accesa fondurile europene, care pentru sectorul industriei se ridica la aproximativ sase miliarde de euro. "Cei care ar putea sa acceseze aceste fonduri nu sunt interesati deoarece au aflat ca, spre deosebire de fondurile pre-aderare, acum ei trebuie sa faca investitiile, dupa care banii se vor deconta. Or, nu le convine acest lucru. In plus, fondurile romanesti au crescut si ele destul de mult in ultimul timp si, oamenii isi spun ca e mai usor sa aiba acces la acestea decat sa faca proiecte in mai multe limbi, pentru cele europene", a afirmat Nicolae Vasile.

O abordare de acest fel este gresita, pentru ca Romania trebuie sa absoarba o fondurile pentru ca o parte din contributia tarii la bugetul UE sa se intoarca, in acest fel, in tara. "Accesarea fondurilor structurale nu este comoda, dar este foarte importanta. Cei care au posibilitatea sa primeasca bani de la UE, ar trebui sa se grabeasca, fiindca fondurile se vor micsora pe masura ce timpul va trece", a conchis Vasile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri