Castigul salarial mediu nominal net a fost, in septembrie 2007, de 1.040 lei (311 euro) , cu 1% mai mare decat in august si cu 20,9% mai mare decat in septembrie 2006, potrivit unui comunicat remis de Institutul National de Statistica (INS).
Castigul salarial mediu nominal brut a fost, in septembrie 2007, de 1411 lei, cu 1,1% mai mare fata de luna precedenta. Castigul salarial mediu nominal net realizat a fost de 1040 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 10 lei (1,0%).

Potrivit INS, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.186 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (603 lei).

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,9%.

De asemenea, INS precizeaza ca, fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 106,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna august 2007.

In ceea ce priveste situatia comparativa intre lunile spetembrie si august 2007, datele INS arata ca, in septembrie, s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv a primelor de vacanta si sumelor din profitul net), negocierilor de salarii si a realizarilor de productii mai mari in urmatoarele sectoare: cu 30,7% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe, cu 20,1% in intermedieri financiare, respectiv cu 14,3% in transporturi aeriene, intre 2% si 5% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, invatamant, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, hoteluri si restaurante, agricultura, vanatoare si servicii anexe, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti.

In acelasi timp, scaderi ale castigului salarial mediu nominal net, in luna septembrie 2007 fata de luna precedenta, au fost determinate, in principal, de acordarea de prime si sume din profitul net precum si a realizarii unei productii mai mici, astfel cu 22,2% in industria miniera, respectiv cu 14,6% in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, cu 9,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, intre 2% si 6% in industria altor mijloace de transport, activitati de asigurari si ale caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de posta si curier, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria metalurgica, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie.

De asemenea, castigul salarial mediu net a inregistrat in septembrie 2007 o crestere de 20,9% fata de aceeasi luna a anului anterior, iar indicele castigului salarial real a crescut cu 14%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri