Productia industriala a crescut in septembrie cu 4,2% fata de august, pe fondul cresterii cu 6% a industriei prelucratoare, celelalte doua sectoare ale industriei, industria extractiva si energia electrica si termica, gaze si apa, reducandu-se cu 6,5%, respectiv 7,8%, anunta INS.

Potrivit Institutului National de Statistica, pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+32,5%), industria bunurilor intermediare (+2,3%) si industria bunurilor de uz curent (+1,4%) si scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-5,0%) si industria energetica (-5,5%).

Comparativ cu septembrie 2006, productia industriala a crescut cu 3,2%, crestere sustinuta de industria prelucratoare (+3,7%) si industria extractiva (+0,1%). Industria energiei electrice si termice, gaze si apa a inregistrat o scadere cu 0,7%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (+8,0%), industria bunurilor de capital (+3,6%), industria energetica (+2,3%) si in industria bunurilor intermediare (+1,0%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 7,1%.

In primele noua luni ale anului, productia industriala a fost mai mare cu 5,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, crestere sustinuta de industria prelucratoare (+6,7%) si industria extractiva (+0,8%). Energia electrica si termica, gaze si apa a scazut cu 1,0%.

In acest interval, pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in: industria bunurilor intermediare (+7,9%), industria bunurilor de uz curent (+7,8%), industria bunurilor de capital (+7,2%), si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,1%). Industria energetica a scazut cu 1,9%.

Volumul cifrei de afaceri din industrie, pe total (piata interna si piata externa), a crescut in septembrie cu 6,7% fata de august si cu 6,9% fata de septembie 2006.

Cresterea cifrei de afaceri din industrie din luna septembrie, comparativ cu luna precedenta, a fost sustinuta de: industria extractiva (+14,1%) si industria prelucratoare (+7,3%). Industria energiei electrice si termice, gaze si apa a inregistrat o scadere cu 0,7%.

In primele noua luni ale anului, cifra de afaceri din industrie a fost mai mare cu 12,2%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, crestere sustinuta de industria prelucratoare (+14,9%). Industria energiei electrice si termice, gaze si apa a inregistrat o scadere cu 3,1%.

Pe marile grupe industriale cele mai importante cresteri s-au inregistrat in: industria bunurilor de capital (+24,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+19,7%) si in industria bunurilor intermediare (+17,6%). Industria energetica a inregistrat o scadere cu 8,0%.

Comenzile noi din industrie, pe total (piata interna si piata externa), au crescut, in septembrie, in termeni nominali, atat fata de luna august, cat si fata de septembrie 2006, cu 7,0%, respectiv 9,2%. In primele nou luni, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, comenzile noi din industrie au crescut cu 21,1%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cele mai importante evenimente ale momentului