"In acest an vom reabilita termic 145 de blocuri de locuinte din orasele: Oradea, Bucuresti, Ploiesti, Targoviste, Bacau, Piatra Neamt, Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe. Acestea fac parte din Programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, alaturi de alte 693 de blocuri inscrise in program. Dintre acestea, 684 au fost deja auditate, pentru 435 a fost facut studiul de fezabilitate, pentru 372 din ele s-au facut proiectele tehnice", a precizat, potrivit NewsIn, directorul Directiei Programe Reabilitare Termica din cadrul Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), Gina Petrescu, in cadrul unei mese rotunde cu tema "Locuintele secolului XXI si economia de energie".

Pana acum, 14 cladiri au fost reabilitate, din cele 693 de blocuri inscrise in acest program, in Bucuresti, Buzau, Medgidia, Moldova Noua, Ploiesti, Topoloveni, Miercurea Ciuc, Piatra Neamt, Targoviste si Targu Mures. Primele blocuri au fost inscrise in anul 2005, iar anul trecut s-a facut prima executie.

In cadrul programului multianual, pot fi inscrise numai blocurile construite intre 1950 si 1990, indiferent de sistemul de incalzire al acestora. Lucrarile sunt finantate de MDLPL (34% din suma necesara) si de Consiliile Locale si Asociatile de Proprietari, cu cate 33% din banii necesari.

"Consiliile Locale inventariaza cladirile care trebuie sa intre pe programele anuale de reabilitare termica, conform OUG nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Tot acestea trebuie sa constituie Comisia de Eficienta Energetica, sa notifice Asociatiile de Proprietari despre conditiile de eligibilitate a programului, criteriile de selectie, finantarea programului, costurile estimative. Tot Consiliile Locale trebuie sa obtina de la Asociatiile de Proprietari acceptul privind includerea in programul de reabilitare termica si dovada existentei fondurile necesare proiectului", a explicat Gina Petrescu.

Citeste si:

De asemenea, potrivit presedintelui Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri, Emilia Cerna Mladin, prezenta la masa rotunda, 95% din cladirile din intreaga tara trebuie reabilitate energetic si dotate cu surse noi de energie. Potrivit Emiliei Cerna Mladin, din datele ultimului recensamant, numai 5% dintre cladiri sunt noi.

La randul sau, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu, a declarat joi in cadrul mesei rotunde ca economia de energie in locuinte este extrem de actuala, mai ales in contextul politicii energetice europene. Potrivit acestuia, in ultimii ani s-a facut in tarp o expertiza pe acest domeniu, dar exista in continuare obstacole, iar acele programe nationale demareaza cu dificultate si opriri frecvente.

Conform primului Plan de Actiune privind Eficienta Energetica transmis de Romania Comisiei Europene, asa cum prevede Directiva 2006/32/EC, se preconizeaza ca prin aplicarea masurilor de reabilitare termicaã la blocurile de locuinte incluse in Programul multianual sa se realizeze economii de energie de circa 25% fata de situatia actuala, respectiv realizarea unei economii de energie pentru perioada 2008 - 2010 de aproximativ 36.000 MWh/an (circa 3 mii tone echivalent petrol ).