"Romania trebuie sa se concentreze pe continuarea reformelor structurale, care sa determine cresterea rezistentei tarii la criza financiara internationala, desi pana in prezent Romania a rezistat destul de bine", a declarat reprezentanta Bancii Mondiale.

Ea a precizat ca firmele mici si mijlocii din Romania au premisele necesare sa reziste bine la criza finaciara internationala, in conditiile in care au o expunere redusa la creditarea din sistemul bancar, conform NewsIn.

"Exista o asemanare intre firmele mici si mijlocii din Romania si cele din tarile asiatice in contextul crizei din 1997. Atunci, cel mai bine au rezistat firmele mici si mijlocii care au facut apel mai putin la sistemul bancar pentru credite. In conditiile in care IMM-urile ar incerca sa-si dezvolte mai mult activitatea pe piata locala si sa se concentreze mai putin pe exporturi, in Romania situatia ar putea fi similara. Este extrem de important intr-o astfel de situatie ca reformele structurale sa continue mai ales in privinta mediului de afaceri si a competitivitatii", a mai spus Aprahamian, specialist senior in dezvoltarea sectorului privat din cadrul Bancii Mondiale.

Pe de alta parte, seful departamentului de consultanta fiscala si juridica al PricewaterhouseCoopers (PwC), Peter de Ruiter, a spus ca, potrivit mai multor studii, Romania ar putea recupera decalajul de competitivitate din punct de vedere al inovarii inregistrat fata de Uniunea Europeana (UE) in 76 de ani, daca se ia in calcul o abordare neliniara.

Citeste si:

"Daca judecam lucrurile liniar decalajul ar putea fi recuperat in 22 de ani, insa abordarea neliniara si mai realista ne indica un termen de 76 de ani", a mai spus Ruiter.

El a explicat ca, desi la nivelul UE a existat pana in prezent o tendinta de reducere a unor taxe pentru sprijinirea activitatii economice, in contextul actual autoritatile se afla sub presiune din cauza crizei internationale, avand in vedere ca trebuie sa pompeze bani in sistemele financiare.

"Nivelul taxelor reprezinta o problema sensibila din punct de vedere politic. Am vazut partide care promit mentinerea cotei unice la nivelul actual. In afara de cresterea taxelor, exista si solutii de realocare a banilor disponibili in buget sau de finantare a datoriilor statului prin emisiunea de titluri de stat", a mai spus Ruiter.