Intrunit ieri, la Nyon, Comitetul Executiv al UEFA a hotarat in unanimitate sa atribuie orasului Bucuresti si noului sau stadion "National" dreptul de a organiza finala UEFA Europa League, editia 2011-2012, cel mai mare si important eveniment sportiv gazduit vreodata de Romania.

Dincolo de nenumaratele mini-turnee la nivelul juniorilor si la cel al fotbalului feminin, Capitala tarii noastre si Federatia Romana de Fotbal vor fi din nou organizatoare ale unui eveniment fotbalistic de anvergura dupa 14 ani, precedentul prilej fiind reprezentat de turneul final al Campionatului European "Under 21", ce s-a desfasurat in vara anului 1998, scrie 9AM.

Luand in calcul toate disciplinele sportive si gandindu-ne exclusiv la marile competitii de nivel european sau mondial, tara noastra (de fapt, Bucuresti) a mai gazduit doar o finala a Cupei Campionilor Europeni de volei masculin, Rapid – Dinamo (1967), o finala de Cupa Davis la tenis (1972), Campionatele Europene de lupte (1979), Jocurile Mondiale Universitare din 1981, finala Campionatului European de rugby, Romania – Franta (1982) si turneul final al Campionatului European de handbal feminin, editia 2000 (impreuna cu Ramnicu Valcea).

Prezent la Nyon, presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, totodata si membru al Comitetului Executiv al UEFA, a declarat pentru site-ul oficial al FRF: "E un moment deosebit de important pentru FRF si pentru fotbalul romanesc. Eforturile noastre au fost, iata, incununate de succes, dar este evident pentru toti, in primul rand pentru noi, ca trebuie sa ducem la bun sfarsit o sarcina pe cat de dificila, pe atat de onoranta. Stim la ce ne-am inhamat si sunt convins ca, avand in continuare sprijinul Primariei Bucurestiului si cel al Guvernului Romaniei, precum si al celorlalte institutii implicate, finalizand lucrarile stadionului la termen, vom confirma standardele cerute de un asemenea eveniment, din care toata lumea va avea de castigat, si din punctul de vedere al imaginii, si din cel financiar".

Mircea Sandu a precizat insa la GSPTV ca daca vor fi intarzieri la ridicarea noului Stadion National, care va gazdui finala din 2012 a Ligii Europa, fosta Cupa UEFA, atunci exista posibilitatea modificarii locatiei.

"Totusi, dupa cum vad eu ca se lucreaza acum, sunt convins ca Bucurestiul poate organiza aceasta competitie, nu este nevoie sa se accelereze ritmul lucrarilor. Previziunile sunt ca, undeva, in toamna lui 2010 lucrarile vor fi gata", a estimat Sandu.

"Este de la sine inteles ca suntem bucurosi si onorati. Votul de azi al UEFA inseamna nu numai un vot dat credibilitatii pe care Federatia Romana de Fotbal o are in structurile fotbalistice europene, ci si o victorie a fotbalului romanesc, a Bucurestiului si, nu in ultimul rand, a Romaniei. Peste trei ani, datorita fotbalului, Bucurestiul se va afla in centrul atentiei europene. Dar, in egala masura si pe buna dreptate, votul UEFA ne obliga. Credibilitatea la care ma refeream va trebui confirmata printr-o organizare fara cusur a unui eveniment de o asemenea anvergura si complexitate. Asa cum mi-am declarat optimismul referitor la dobandirea organizarii acestei finale, asa spun inca de pe acum ca, in colaborare cu toti ceilalti factori implicati, vom fi la inaltime", a declarat la randul sau, directorul general al FRF, Ioan Angelo Lupescu.

Finala UEFA Europa League, editia 2011-2012, va avea loc la data de 9 mai 2012.

Stadionul National din complexul Lia Manoliu a fost construit in 1953 si a purtat denumirea de 23 August pana in 1990, potrivit Realitatea. Dupa anul 2000 s-a luat hotararea refacerii gazonului insa celebrul meci pierdut cu Danemarca din 2003 a schimbat istoria stadionului. Dupa 2-5 cu nordicii si nisip in loc de iarba s-a luat definitiv decizia demolarii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
UEFA: Nu au existat manifestari rasiste la meciul Romania - Suedia
Setari Cookie-uri