Romania s-a clasat in primele cinci luni din 2009 pe locul sase intre statele Uniunii Europene (UE) cu un nivel ridicat al deficitului comercial, de 3,7 miliarde euro, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, Eurostat, anunta NewsIn.
Deficitul comercial al Romaniei s-a redus de 2,5 ori in perioada ianuarie-mai fata de perioada similara din 2008, in conditiile in care importurile s-au diminuat cu 36%, intr-un ritm mai alert decat exporturile, care au scazut cu 21% fata de nivelul din primele cinci luni din 2008, potrivit Eurostat.

Din ianuarie pana in mai, Romania a exportat bunuri de 11 miliarde euro, cu 2,9 miliarde euro mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Importurile s-au cifrat la 14,7 miliarde euro, in scadere cu 8,3 miliarde euro in acelasi interval.

Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele cinci luni in Marea Britanie (38 miliarde euro), Franta (24,4 miliarde euro), Spania (20,7 miliarde euro), Grecia (11,6 miliarde euro) si Portugalia (6,8 miliarde euro).

Pe de alta parte, Germania, Irlanda si Olanda au avut cele mai mari excedente din primele cinci luni din 2009, de 46,3 miliarde euro, 15,6 miliarde euro, respectiv 13,8 miliarde euro.

Pe de alta parte, Eurostat a estimat ca exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au crescut, in iunie, cu 7,3% fata de cele din mai, in timp ce importurile s-au diminuat cu 3,8%, deficitul comercial de pe acest segment temperandu-se la 0,2 miliarde euro.

Astfel, Romania a exportat de circa 600 milioane euro si a importat marfuri de aproximativ 800 milioane euro in iunie.

Exporturile UE catre alte state din afara comunitatii au scazut in iunie cu 0,3% fata de mai, la 87,7 miliarde euro, iar importurile s-au redus cu 1,4%, la 95,3 miliarde euro, astfel ca deficitul comercial s-a temperat la 7,7 miliarde euro, de la 8,8 miliarde euro, in luna anterioara, potrivit datelor revizuite ale Eurostat.

Pentru Romania, Eurostat preia datele de la Institutul National de Statistica (INS), care calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Avem cea mai mare crestere economica din UE! Si la ce ne foloseste?