Angajatorii care majoreaza salarii de 600-1.000 lei ar putea sa nu mai plateasca impozitul de 16%

Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, are in vedere o eventuala scutire de la plata impozitului de 16% a angajatorilor care aleg sa majoreze salariile cuprinse intre 600 lei si 1.000 lei.
El a precizat ca un prim efect al acesi masuri ar consta in "albirea" salariilor din economie, deoarece "antreprenorii ar mari aceste salarii, iar acestea, nefiind supuse impozitarii, nu le-ar mari direct costurile", scrie NewsIn.

Ministrul Finantelor a explicat ca "pentru o persoana cu un salariu de 850 lei, ce urmeaza a fi majorat la 1.000 lei, patronul va plati pentru diferenta de 150 lei numai contributiile, mai putin cota unica de 16%".

Georghe Pogea a anuntat ca, pana luni, va analiza aceasta propunere acceptata de sindicate si patronate, ce ar urma sa afecteze 2,5 milioane de salariati care au salariul mai mic de 1.000 lei.

"Cel mai important lucru este ca numarul de salariati care vor avea asigurari pentru viitor si pensii va creste. Este o propunere corecta, rationala, are o logica. In principal, a fost agreata inclusiv de confederatiile sindicale. Angajamentul nostru a fost ca, pana saptamana viitoare, sa facem un impact, o balanta neta a acestei propuneri", a mai spus Pogea.

Ministrul Finantelor a mentionat ca este constient ca rezervele patronatelor legate de cresterea salariului minim pe economie la 705 lei de la 1 ianuarie 2010 sunt justificate, in conditiile actialei crize economice care afecteaza Romania si a situatiei incerte privind evolutia acesteia anul viitor.

"Fondul de salarii va trebui sa cresca limitat si sa tina cont de conditiile macroeconomice recente, faptul ca Romania se afla intr-o perioada de criza, iar din prezentarea cadrului macroeconomic pentru 2010 nu putem sa ne asteptam la o crestere pozitiva certa. Discutam de o crestere in jurul valorii zero pentru ca si ultimele prognoze ale Comisiei Europene arata pentru anul viitor cifre care nu arata neaparat o trecere in zona pozitiva, dar inca spun ca se mentine o mare impredictibilitate, motiv pentru care dorim sa fim foarte prudenti", a adaugat Pogea.

Reprezentantii patronatelor au declarat ca o majorarea a salariului minim la 705 lei si respectarea actualilor coeficienti din Contractul Colectiv de Munca la nivel national ar duce la o crestere a cheltuielilor salariale in sistemul bugetar cu 17,7%.

Reprezentantii sindicatelor au renuntat la solicitarea privind cresterea salariului minim pe economie la 740 lei si cer Guvernului adoptarea pana miercuri a Actului normativ prin care acesta sa fie stabilit la 705 lei in 2010.

"Pentru ca noi sa respectam moratoriul cerut de primul ministru, Guvernul trebuie sa scoata pana miercurea viitoare actul normativ prin care salariul minim pe economie va fi stabilit la 705 lei pentru 2010 si sa finalizeze in cel mai scurt timp proiectul de buget pe anul 2010. Daca nu se va intampla acest lucru, ne vom intalni si vom decide", a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri