Actionarii Nabucco negociaza imprumuturi de 1,5 mld. euro cu BEI si BERD

Actionarii Nabucco au demarat negocieri cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in vederea obtinerii unor imprumuturi totale de 1,45 miliarde de euro, potrvit oficialilor companiei Transgaz, parte a proiectului.
"De asemenea, actionarii proiectului Nabucco vor sa imprumute, de la agentii de creditare a exporturilor, alte trei miliarde euro, iar alte 1,06 miliarde euro, de la banci comerciale", a spus Vlad Pavlovschi, directorul departamentului de inginerie si cercetare in cadrul transportatorului national de gaze, Transgaz, scrie NewsIn.

El a mentionat ca, in perioada 2011-2014, investitia Nabucco se ridica la peste 8 miliarde de euro.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Eurospeana, ca alternativa la gazele importate din Rusia.

Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014. Specialistii sunt de parere ca banii necesari dezvoltarii proiectului vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale.

Nabucco este contracarat si de eforturile Rusiei de a construi, la randul ei, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul, iar mai tarziu sa fie luate in considerare si Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri