Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in noiembrie cu 9% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii semnificative a vanzarilor de carburanti, precum si a declinului vanzarilor de marfuri nealimentare si alimentare, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost tot de 9%, fata de noiembrie 2008.

In octombrie, prima luna din trimestrul IV, declinul - in termeni anuali - era de 9,1%, tot in date ajustate sezonier.

In penultima luna a anului trecut, cea mai importanta scadere a fost inregistrata in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 23,5%, urmata de reducerea cu 7,3% a vanzarilor de bunuri nealimentare si cu 4,7% a celor de produse alimentare, bauturi si tutun.

Statistica nu a mai prezentat date despre volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, nici despre evolutia afacerilor din servicii de piata prestate populatiei.

Fata de octombrie, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, au scazut pe ansamblu cu 0,2% in noiembrie, dupa ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au diminuat cu 2,1%, iar cifra de afaceri din vanzarile de produse nealimentare s-a redus cu 1%.

Totodata, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 2,5% fata de luna precedenta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, lider in UE la cresterea comertului cu amanuntul, in iulie