Productia industriala, ajustata dupa numarul de zile lucratoare si sezonalitate, a sporit in februarie pentru a patra luna la rand, inregistrand un avans de 1,4% fata de februarie 2009, sustinuta mai ales de cresterea segmentului de utilitati, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

In ianuarie, productia industriala ajustata crescuse cu 7,1%, dupa ce in decembrie sporise cu 8,3%, iar in noiembrie cu 3% fata de aceeasi luna din anul anterior, dupa 13 luni consecutive de declin.

In a doua luna din 2010, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a avut un ritm de crestere de 13,1% fata de februarie 2009, industria prelucratoare, de 0,2%, in timp ce industria extractiva a scazut cu 9%.

Pe marile grupe industriale, au fost inregistrate cresteri in industria bunurilor de capital (+12,2%) si in industria energetica (+4,6%). In schimb, industria bunurilor de folosinta indelungata a raportat o scadere de 12,7%, iar cea a bunurilor de uz curent, de 12,2%, in vreme ce industria bunurilor intermediare a stagnat.

In serie bruta, productia industriala din februarie a scazut, in schimb, cu 0,4%, fata de nivelul din luna similara din 2009.

Fata de ianuarie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in februarie cu 2,5%, cresterea inregistrata de industria extractiva, de 1,6%, fiind contracarata de declinul de 2,3% din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, respectiv de 2,2% din cea prelucratoare.

Pe marile grupe industriale, industria bunurilor intermediare a scazut cu 3,9%, industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 3,5%, industria energetica a pierdut 2,7%, iar industria bunurilor de capital, 2,2%. In schimb, in februarie, industria bunurilor de uz curent a sporit cu 0,9% fata de ianuarie.

In serie bruta, insa, productia industriala a crescut in februarie cu 4,3% fata de luna anterioara.

In primele doua luni ale acestui an, productia industriala ajustata a sporit cu 3,6% fata de nivelul inregistrat in perioada similara din 2009, ca urmare a cresterilor din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionata, de 14,9% si din industria prelucratoare, de 3,1%. Acestea au reusit sa compenseze scaderea cu 10,7% a productiei din industria extractiva.

Pe marile grupe industriale, productia din industria bunurilor de capital a sporit in primele doua luni cu 16,3%, din industria energetica, cu 7,6%, iar din cea a bunurilor intermediare, cu 2,7%. Industria bunurilor de uz curent s-a redus, in schimb, cu 13,1%, iar productia de bunuri de folosinta indelungata, cu 12,4%.
In serie bruta, avansul productiei industriale din primele doua luni a fost de 2,7%.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri F