Invitat la emisiunea Ora de Foc, Sebastian Vladescu a estimat ca de la 1 ianuarie 2011 salariile din sistemul bugetar ar putea creste cu minimum 5% si s-ar putea ajunge chiar la o majorare de 15%, prin aplicarea coeficientilor din grila Legii salarizarii unitare, in conditiile in care Guvernul va disponibiliza cel putin 70.000 de bugetari., potrivit NewsIn.

Ministrul Finantelor a explicat ca autoritatile s-au angajat in acordul cu FMI sa reduca numarul angajatilor din sistemul public de la 1,36 milioane la 1,29 milioane, pentru a se incadra in cheltuielile salariale stabilite pentru 2011 la 39 miliarde lei.
Pe de alta parte, ministrul a spus ca peste 100.000 de oameni vor trebui sa iasa din sistemul bugetar pentru ca Romania sa se incadreze in cheltuielile salariale convenite cu FMI.

"Vor fi disponibilizati zeci de mii de oameni din administratia publica locala. De asemenea, discutam de niste zeci de mii de posturi din administratia publica centrala care se vor reduce pe baza analizei facute minister cu minister, institutie cu institutie", a explicat ministrul Finantelor.

O eventuala majorare cu pana la 15% a salariilor bugetarilor in 2011 va face ca veniturile angajatilor din sistemul public sa se mentina si anul viitor sub nivelul celor inregistrate in prima parte a acestui an, in conditiile in care Executivul a decis reducerea salariilor cu 25% pentru a se incadra in deficitul bugetar de 6,8% din PIB convenit cu FMI.

Vladescu a mai spus ca Romana are nevoie de masuri de austeritate in conditiile in care economia se va afla in recesiune in acest an si va inregistra o stagnare in 2011.

"Cred ca anul acesta ramanem in recesiune. Pentru anul viitor, estimarile din acest moment nu sunt optimiste. Estimarea noastra este ca in 2011 vom putea avea o crestere economica de 0-1%. Va fi un an de stagnare. Aceasta este estimarea noastra in acest moment", a spus ministrul de Finante.