Pentru Romania, mai reprezinta a cincea luna consecutiva cu evolutie pozitiva anualizata a comenzilor noi pentru industrie, potrivit Mediafax.

Din cele 22 de state pentru care Eurostat a prezentat date, comenzile noi pentru industrie au scazut in luna mai, in ritm anual, doar in Grecia si Danemarca (1% in cazul ambelor tari). Celelalte state au inregistrat cresteri ale indicatorului, cele mai accentuate fiind obeservate la Letonia (69%), Estonia (44,1%) si Ungaria (40,6%).

Comparativ cu luna aprilie, comenzile noi pentru industrie au urcat, in cazul Romaniei, cu 1,6% in termeni ajustati sezonier, avansul mediu la nivelul UE fiind de 2,7%.

Citeste si:

In functie de evolutia lunara a indicatorului, sapte state au consemnat scaderi, restul inregistrand cresteri. Cel mai rapid avans s-a observat la Danemarca (13,4%), iar cea mai mare scadere la Grecia si Olanda (6,1%).

In zona euro, regiune care reuneste cele mai mari economii ale Europei, comenzile noi pentru industrie din luna mai au crescut cu 22,7% in ritm anual si cu 3,8% fata de aprilie.

Institutul National de Statistica a anuntat la inceputul lunii iulie ca in mai comenzile noi din industrie, pe total (piata interna si piata externa), au crescut in termeni nominali cu 4,4%, fata de luna precedenta si cu 22,5% in raport cu luna corespunzatoare din anul anterior.