Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat ca sustine impozitarea suplimentara a terenurilor agricole nelucrate, dar ca aceasta masura este una cu implicatii policitice, iar o decizie va fi luata doar in coalitie, informeaza Mediafax.

"Impozitarea suplimentara a terenurilor agricole nelucrate este la stadiul de discutii. Am discutat-o informal atat la noi in minister, cat si cu Ministerul Finantelor. Fiind o masura de impozitare, nu poate fi propusa de noi ca proiect de act normativ, ci de catre Ministerul Finantelor", a spus Dumitru.

El crede ca introducerea suprataxãrii ar putea fi discutata la inceputul toamnei in Guvern.
Proprietarii de terenuri arabile situate in extravilan platesc un impozit anual cuprins intre 36 de lei si 43 lei pe hectar, banii ajungand la bugetele locale.

"Eu cred ca este o masura pe care trebuie sa o luam, altfel nu vom rezolva niciodata problema terenurilor nelucrate. Aceasta este insa o masura politica, care va fi discutata in coalitie. Va fi o decizie politica", a adaugat ministrul.

Dumitru a precizat ca, potrivit datelor APIA, in Romania sunt peste 560.000 de hectare de teren nelucrate, dar ca exista estimari potrivit carora suprafata ar fi de doua milioane de hectare.

"Daca am lua o medie de un milion de hectare si ele ar fi lucrate si ar avea o productie medie de 2,6 tone pe hectar de grau, ar insemna 2,6 milioane de tone. La un pret minim de 100 de euro pe tona de grau s-ar putea obtine o productie de 260 de milioane de euro. Aceste terenuri sunt o sursa suplimentara de venit si pentru fermieri, si pentru buget, pe care nu o folosim", a incheiat ministrul Agriculturii.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat la inceputul lunii februarie ca persoanele care au terenuri agricole, dar nu le folosesc, ar trebui sa fie penalizate si sa plateasca un impozit suplimentar.

ªi presedintele Traian Basescu a vorbit, la inceputul lunii mai, despre "evaziunea" din agricultura, aratand ca in ultimii zece ani statul a acordat subventii "de 30 de miliarde" in agricultura si a avut incasari de "400 de milioane", iar in acelasi timp se acorda subventii pentru terenurile nelucrate.

"Vor mai fi si multe alte masuri pe care trebuie sa le ia Guvernul, cum ar fi (...) unele analize cu privire la impozite", a spus Basescu, aratand, ca exemplu, ca statul plateste o subventie de 135 de euro pentru fiecare hectar de teren agricol, iar impozitul platit de proprietar pentru suprafata este de 35 de lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si