În timp ce mulți tineri din România aleg un job în afara țării, nemulțumiți de paleta internă de locuri de muncă, o parte dintre aceștia înclină spre stabilitate pe termen lung, urmând calea străinătății încă de la finalul liceului, pentru a avea o mai mare predictibilitate în ceea ce privește viitoarea carieră.

Marile centre universitare din Europa își deschid anual porțile pentru mii de studenți dornici să urmeze programe de studii variate, care să-i ajute să se integreze rapid în câmpul muncii, fie că aleg să-și continue viața în țările în care se mută, fie că decid să se reîntoarcă în țara natală. Absolvirea unui program de licență și/sau master în străinătate deschide întotdeauna mai multe uși, fiind privite cu o mai mare încredere de angajatori.

Pandemia nu îi sperie însă pe liceenii care vor să studieze în afara țării și nici pe părinții care doresc să-și vadă cu orice preț copiii admiși la facultățile de top pentru care s-au pregătit intens. Familiile și viitorii studenți plănuiesc totul din timp și se pregătesc corespunzător.

Dar ce trebuie să facă concret tinerii pentru a obține un loc la o facultate în afara granițelor? Totul începe cu o documentare temeinică, a declarat într-un dialog cu wall-street.ro Ana Maria Papp, Business Development Manager Integraledu, unul din cei mai importanți consultanți educaționali din România, pentru studii în străinătate.

„Tinerii trebuie să știe că alegerea unui program de studiu, a unei universități sau a unei destinații trebuie să aibă în vedere câteva aspecte importante. Recomandăm ca tinerii să își urmeze pasiunea atunci când aleg un domeniu de studiu, iar dacă nu au identificat încă ce anume li se potrivește mai bine, pot face un test de orientare profesională, care ii va ajuta în direcția asta, un instrument important pe care noi îl oferim tinerilor în a face cea mai bună alegere asupra viitorului lor”, a spus Ana Maria Papp (foto).

Topul destinațiilor ieftine de studiu din Europa, în 2021

Din perspectiva studiile în afara României, primele destinațiile „ieftine” de studiu sunt cele care oferă un sistem de învățământ universitar gratuit și aici ne referim la Țările Scandinave, apreciate pentru standardul ridicat de viață, unde învățământul superior este gratuit pentru studenții europeni.

Costurile lunare pentru cazare în Suedia variază între 350 și 500 de euro, iar cele pentru mâncare pot ajunge la 200 de euro. La acestea se mai adăugă transportul (50 euro), manualele și materialele didactice (50 euro), sportul și viața socială (150 euro). În Suedia transportul public este foarte bine dezvoltat. Având la dispoziție o rețea extinsă de autobuze, trenuri, metrou și tramvaie, deplasările se pot face oriunde, fără mașini.

Sistemul educațional suedez este extrem de permisiv, axat în principal pe creativitate și dezvoltare personală, fie că vorbim de studii în domeniul tehnic, științific sau zona socială. Suedia este o țară extrem de deschisă cu străinii, unde toată lumea vorbește limba engleză, nefiind nevoie să înveți suedeză pentru a studia sau a te adapta. Este considerată una dintre cele mai curate și mai civilizate țări din lume, asumându-și ca obiectiv să producă toată energia din surse regenerabile până în 2040.

-Ana Maria Papp, Business Development Manager Integraledu-

Mai mult decât atât, un avantaj în alegerea acestor destinații de studiu constă și în faptul că aceste țări au și termene limită destul de îndepărtate sau două runde de admitere. De pildă, portalul de înscriere pentru Danemarca este deschis până la 15 martie, iar runda a doua din Suedia se încheie în luna mai.

„O țară foarte accesibilă și populară este și Olanda, datorită formelor numeroase de finanțare pe care le oferă. Studenții europeni beneficiază din start de o reducere de 50% din taxa de școlarizare în primul an al programului de licență, având în continuare posibilitatea de a accesa împrumutul pentru taxa de școlarizare. Mai mult decât atât, în baza unui job part-time și al îndeplinirii unor praguri de venit din partea părinților, studenții pot apela la un împrumut de bază sau suplimentar pentru costurile de trăi. Un mare avantaj al acestui împrumut este acela că dobânda este 0%”, mai precizează Ana Maria Papp.

De asemenea, Irlanda este una din noile destinații care se prefigurează a fi „hot” pentru tinerii din România. Sistemul Free Fee Grant acoperă taxele de studiu pentru studenții europeni. Majoritatea universităților solicită plata unei contribuții din partea studentului, care pot ajunge la 3.000 de euro. Însă, această contribuție poate fi acoperită prin intermediul unor subvenții și burse, dar și utilizând rute alternative de finanțare. Subvențiile sunt oferite studenților în vederea acoperirii taxelor de studiu, dar și a costurilor de trai. Tipul și cuantumul subvenției este stabilit în funcție de nivelul și durata programului de studiu, dar și ținând cont de venitul familiei.

În Irlanda, costurile lunare cu cazarea se pot ridica la aproximativ 400 euro, la care se adaugă utilitățile de aproximativ 30 de euro. Pentru mâncare ar mai trebui bugetați aproximativ 170 de euro pe lună, iar pentru transport 135 de euro. Manualele și materialul didactic pot ajunge la 70 de euro, iar pentru telefonie și activități sociale trebuie bugetați 30 de euro, respectiv 75 euro, arată consultanții educaționali.

Studiul în Marea Britanie, în era post-Brexit. Cum obții viza de student

Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, celebrul divorț concretizându-se oficial pe 1 ianuarie 2021. Românii care nu sunt rezidenți şi vor accesa piaţa de studii pentru prima oară în anul universitar 2021-2022 vor trebui să urmeze procedura de obţinere a Visa Student. Ei vor urma anumite prevederi ale sistemului de imigrare bazat pe puncte care se aplică tuturor cetăţenilor europeni care doresc să studieze după această dată în Marea Britanie. Am discutat într-un material pe larg AICI despre cum poți să studiezi în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 și ce pași trebuie să urmezi. Totodată, un ghid aplicat privind paşii de obţinere a vizei poate fi găsit pe site-ul guvernului britanic.

Citește și: Top 20 cele mai bune universități din Marea Britanie. Sunt și cele mai bune universități din lume

Bursele de studiu din Europa, decalate din cauza COVID-19

În ceea ce privește admiterea la facultăți, singura diferență a fost faptul că atât Brexit-ul, cât și ascensiunea crizei sanitare au împins decalajul programelor de admitere din instituțiile britanice. Nu este, însă, singura țară în care s-a procedat în acest fel. Multe din universitățile de pe continent și-au prelungit termenele de înscriere, oferind burse de studiu, burse de merit, burse de ajutor social, dar și reduceri din taxa de școlarizare pentru a atrage în continuare tineri care să aplice.

„Încă nu este târziu ca elevii și studenții să aplice, suntem chiar în mijlocul perioadei de admitere. Majoritatea universităților la nivel global și-au extins termenele limita de admitere, iar instituțiile britanice au amânat destul de mult integrarea în noul context politic și sanitar, ceea ce a fost cauzat și de faptul că siguranța studenților din campus a fost gestionată cu atenție, universitățile fiind așadar reticente în anunțarea tuturor informațiilor legate de bursele accesibile studenților români.

Începând cu sfârșitul lunii noiembrie, primim aproape zilnic informații despre burse. Admiterea pentru Marea Britanie nu este închisă - termenul oficial de admitere a fost decalat, la fel și termenul de aplicație pentru diferite burse”, a mai transmis Ana Maria Papp.

Totodată, acest lucru vine și ca o urmare a faptului că în noua realitate adusă în față de pandemia de COVID-19, tendințele anului anterior în materie de preferințe de studii nu mai pot fi comparate cu cele de acum. Elevii care optează pentru o universitate din străinătate au în prezent nevoie de mai mult timp să-și pregătească documentele necesare întrucât contactul direct cu liceul și implicit cu secretariatul a fost întrerupt.

Vezi și: Mesajul profesorilor din diaspora pentru România

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri