Desi premierul Calin Popescu-Tariceanu spune ca nu se urmareste inasprirea conditiilor de creditare, autoritatile vor stabili o serie de reguli privind criteriile de acordare a creditelor de consum, care sa asigure achitarea la termen a ratelor.

"Nu urmarim inasprirea conditiilor de creditare, ci doar definirea cadrului in care functioneaza institutiile de credit si a conditiilor pe care solicitantul trebuie sa le indeplineasca. Parerea mea este ca nu are sens sa inasprim conditiile, ci doar sa stabilim niste reguli care sa permita un comportament corect al persoanelor care obtin credite", a spus Tariceanu.
El a apreciat ca aceste credite de consum "vor lua amploare" in perioada urmatoare, pe baza scaderii dobanzilor la credite in lei.

Premierul a mai precizat ca va solicita Ministerului de Finante sa preia de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor atributiile de elaborare a unui proiect de lege privind creditul de consum.
Datele furnizate de Biroul de Credit arata ca in prezent creditele restante se ridica la 124.500, din care 89.500 sunt credite de consum. De altfel, acestea sunt in topul restantelor, urmate de restantele la creditele pe card, dupa care urmeaza creditele pentru locuinte.

"Din 640 de miliarde de lei (valoarea creditelor restante in lei - n. red.), 417 miliarde de lei sunt pentru creditele de consum", explica directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure.
Totodata, specialistii de la Coface Intercredit Romania avertizeaza ca in acest an rata de crestere a numarului de restantieri se situeaza intre 40 si 50%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si