Bancile „mici si mijlocii“ din Romania incearca sa gaseasca noi oportunitati pe piata, in conditiile in care privatizarea BCR si fuziunea Unicredito-HVB-Banca Tiriac au modificat sistemul de valori din sistemul bancar. Serviciile financiare „de nisa“ par a reprezenta viitorul pentru bancile mici din Romania. Exista insa si banci - care dispun de suficienta forta - ce vor sa se dezvolte si sa se ia la tranta cu „greii“ din piata.

Criteriul national

Banca libaneza Blom, actionarul majoritar al MISR Romanian Bank, se va axa pe atragerea de clienti din comunitatile arabe si pe intensificarea tranzactiilor cu subsidiare din Europa si Orientul Mijlociu, potrivit lui Saad Azhari, vicepresedinte si director general al institutiei. „În România ne vom concentra pe o nisa din piata, în special pe oferirea de servicii clientilor libanezi si arabi. De asemenea, întrucât avem retele în Europa si Orientul Mijlociu, vom încerca sa efectuam tranzactii între acele state si România“, a declarat Azhari pentru Banker Middle East. El a mai precizat ca strategia adoptata pentru România va fi diferita de cea din Egipt, pe aceasta piata banca urmând sa desfasoare aceleasi activitati ca si în Liban, inclusiv de retail sau corporatiste.

Blom Bank a preluat anul trecut 96,77% din actiunile MISR Romanian Bank, pentru 97,8 milioane de dolari. MISR Romanian Bank a fost fondata în 1977, ca societate mixta egipteano-româna, si are sucursale în Egipt si patru agentii în România - la Bucu-resti, Brasov, Cluj-Napoca si Constanta. La începutul acestui an, Blom Bank a anuntat ca va majora capitalul sucursalei din România, fara a specifica însa valoarea investitiei.

Blom Bank analizeaza posibilitatea extinderii si în alte state din regiune, fara ca o decizie în acest sens sa fie luata înca. Banca administreaza depozite de noua miliarde de dolari, iar valoarea activelor totale se ridica la 11 miliarde dolari.

Reorientare regionala

OTP nu mai gaseste apetisanta piata romaneasca. Ea a facut o oferta ferma de preluare pentru Ukrsotsbank, a patra mare banca din Ucraina, analistii considerând ca banca ungara ar avea mai multe sanse de extindere pe piata ucraineana decât în România. OTP are insa de luptat cu Commerzbank, Société Générale, Erste Bank si Banca Intesa. „Ar putea fi singura directie de urmat pentru extinderea regionala semnificativa a OTP. Nu cred prea mult în România sau Slovacia. Croatia nu este nici ea prea sigura“, a afirmat analistul Attila Vago, de la Concorde Securities.

In ciuda declaratiilor de intentie, banca ungara este in continuare interesata de preluarea CEC, în Serbia a facut o oferta pentru Vojvodjanska Banka, iar în Croatia pentru Splitska Banka. OTP este deja prezenta in Romania din aprilie 2004, când a preluat RoBank pentru suma de 47,5 milioane dolari.

Ultima achizitie importanta a OTP a avut loc în 2003, prin cumpararea bancii bulgare DSK, tintele bancii ungare din Serbia si Ucraina fiind preluate de institutii financiare occidentale, atrase de dezvoltarea rapida a pietelor din zona Balcanilor si Ucraina.

Solutia curajoasa

Finansbank Romania (membra a FIBA Group) adopta insa o tactica mai curajoasa. Actionarii bancii vor discuta, la sfarsitul acestei luni, majorarea capitalului social cu suma de 11,1 milioane euro.

Operatiunea va fi însotita de emiterea unui numar de peste 18,6 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 2,15 lei. „Infuzia de capital va sustine financiar programul de dezvoltare a bancii în cursul acestui an. Fondurile vor fi destinate activitatii de creditare si extinderii teritoriale a bancii. Intentionam sa deschidem cel putin 50 de unitati teritoriale pâna în decembrie 2006, din care 20 în Bucuresti, iar diferenta în diverse orase ale tarii“, a declarat pentru Mediafax vicepresedintele Finansbank România, Mirela Bordea. În prezent, banca detine un numar de 42 de unitati teritoriale.

Anul 2005 nu a fost deloc un an rau pentru Finansbank România. Rezultatele financiare preliminare indica o majorare a activelor de 80% fata de decembrie 2004, un procent similar fiind obtinut si în cazul soldului creditelor. În anul 2004, banca a înregistrat un profit net de 13,2 milioane lei si active totale de 789,8 milioane lei.