Beneficiarii acestui tip de credit sunt, conform Legii 231/2005: producatori agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole; asociatii agricole familiale, asociatii de producatori agricoli, grupuri de producatori si cooperative; societati agricole private, respectiv asociatii agricole cu personalitate juridica; societati comerciale cu capital privat constituite conform legislatiei in vigoare.

Valoarea creditului acordat se stabileste in functie de obiectivul de investitii al solicitantului (conform Ordinului nr.100/2006 al MAPDR) si se situeaza intre 17 500 si 875 000 lei noi (intre 5000 si 250 000 euro).
Dobanda la creditele acordate din fondurile MAPDR este de 5% pe an. In cazul in care valoarea creditului solicitat depaseste valorile maxime stabilite de MAPDR, diferenta, care se va completa din fondurile proprii ale CEC, va fi acordata in conditiile bancii si va avea dobanda la zi a creditului pentru investitii.

Pentru a obtine credite din Programul Fermierul nu este necesara contributia proprie a solicitantului, dar sunt cerute garantii materiale (ipotecare).

Perioada de creditare este de maxim 10 ani, cu o perioada de gratie la plata ratelor de credit de pana la cinci ani (1-5 ani) si cu posibilitatea acordarii unei perioade de gratie si la plata dobanzii.

Creditele acordate in cadrul acestui program vor fi disponibile, incepand cu luna aprilie a.c., prin 1.214 din cele 1407 unitati CEC raspandite pe intreg teritoriul Romaniei, atat in mediul urban cat si in cel rural.
Participarea CEC in acest program ofera bancii posibilitatea de a valorifica reteaua sa de unitati, cea mai mare din sistemul bancar romanesc, dar si dezvoltarea activitatii in zonele rurale, acolo unde intreprinzatorilor trebuie sa li se ofere produse si servicii bancare in egala masura cu celor din mediul urban. CEC este foarte bine pregatit din acest punct de vedere, cu o intreaga paleta de produse si servicii, pentru a satisface si nevoile de finantare ale acestor zone.
Parteneriatul dintre Casa de Economii si Consemnatiuni si Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale este astfel in acord perfect cu strategia de dezvoltare a bancii in zonele rurale.

CEC se afla in continuare intr-un amplu proces de restructurare, urmând sã fie privatizatã. A fost complet reorganizata activitatea bancii, atat la nivel central, cat si in teritoriu, a crescut numarul personalului care lucreaza direct cu clientii, concomitent cu reducerea numarului de salariati.