Moneda nationala a ramas pe depreciere usoara, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in crestere cu 0,67 bani, la 4,4286 lei/euro, cel mai inalt nivel atins de la inceputul anului.
Un curs peste cel de joi a fost anuntat de banca centrala la 31 decembrie, cand euro a fost la 4,4287 lei/euro, potrivit Mediafax.

"Ne asteptam ca tendinta usoara de depreciere sa persiste pe fondul sentimentului in continuare nefavorabil din pietele externe. Totusi, credem ca potentialul de depreciere a leului este limitat, posibil pana la 4,44 lei/euro, intrucat atingerea acestui nivel ar putea declansa interventii valutare sau cel putin ar intari temerile legate de acestea", considera analistului ING Bank Mihai Tantaru.

Cursul pentru dolarul american a coborat foarte usor, de la 3,4235 lei/dolar la 3,4225 lei/dolar. In sesiunea de joi, rata de schimb a atins nivelul maxim de dupa 13 decembrie, cand dolarul a fost cotat la 3,4522 lei.

Totodata, cursul pentru francul elvetian a avansat la 3,6235 lei/franc si s-a plasat la cel mai ridicat nivel de dupa 9 ianuarie, cand rata a fost de 3,6465 lei/franc.

Cursurile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschidere euro a fost cotat la 4,4225 - 4,4250 lei, respectiv cu 0,45 - 6 bani peste cotatiile de joi din jurul orei 16:30, de 4,4180 - 4,4190 lei/euro.

Ulterior, cursul a continuat sa urce spre 4,43 lei/euro, iar spre jumatatea zilei a oscila apropate de acest nivel.

Investitorii de pe pietele financiare sunt in continuare atenti la situatia din Cipru, unde Parlamentul va discuta vineri un plan pentru reformarea sectorul bancar si impunerea de pierderi depozitelor mari, dupa ce joi Banca Centrala Europeana a avertizat ca in lipsa unui sprijin de la UE si FMI va taia accesul institutiilor de credit cipriote la lichiditate de urgenta.

Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 1,9% - 2,4% pe an, dupa ce joi au fost la 1,02% - 1,52% pe an. Cresterea este determinata de faptul ca duminica, pe 24 martie, incepe o noua perioada in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Astfel, unele banci au inceput sa ridice usor dobanzile pentru a atrage plasamente.

Randamentele pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au crescut la 4,88% - 5,38% pe an, de la nivelurile de joi, de 4,82% - 5,32% pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri