S-a terminat cu retinerea bancilor in a imprumuta intreprinderile mici si mijlocii. Acestea au devenit mult mai serviabile cu aceasta categorie de clienti, iar motivele nu lipsesc. In primul rind, piata e virgina, dintre multele sute de mii de IMM-uri, statisticile arata ca doar un procent infim face rost de bani utilizind serviciile bancilor. In al doilea rind, o data cu aderarea la Uniunea Europeana, nevoia de cofinantare a fondurilor nerambursabile va deveni acuta.

Nu in ultimul rind, creditul de consum isi va incetini cresterea din cauza indatorarii rapide a romanilor, iar bancile se orienteaza spre creditarea afacerilor. „Accesul dificil la finantare al IMM-urilor este o realitate aproape disparuta“, a spus ieri presedintele BRD Société Générale, Patrick Gellin, cu ocazia lansarii de catre aceasta banca a unui pachet de produse croit pentru nevoile de finantare ale IMM.

Ofensiva bancara

Citeste si:

Prima banca care a atacat cu „furie“ creditarea micilor afaceri a fost Banca Transilvania, cu produsele din pachetul „Credit 1 Ora“ bazat pe rapiditatea acordarii creditului si un acces prietenos la finantare pentru micii intreprinzatori. BCR apasa puternic in ultimul timp pe faptul ca are cei mai multi clienti din aceasta categorie. Casa de Economii si Consemnatiuni, intrata recent in rindul bancilor comerciale, s-a lansat si ea in cursa pentru acest segment de piata in alianta cu CNPIMMR, Bancpost a anuntat si ea flexibilizarea imprumuturilor pentru intreprinzatori, iar Finansbank a intrat si ea in afaceri cu IMM. Bancile nu se rezuma la a-si diversifica oferta pentru IMM, ci incearca sa le si invete sa lucreze cu banca, oferind consilierea necesara.

BRD a lansat Ristretto

Banca Romana pentru Dezvoltare a lansat ieri gama de produse pentru IMM numita „Ristretto IMM (Concentrat pentru IMM-uri)“, nume ales pentru a sublinia accesul facil si rapid la finantare. Gama „Ristretto IMM“ se adreseaza microintreprinderilor si intreprinderilor mici si este declinata prin trei pachete de produse: pachetul „Go“, pachetul „Master“ si creditul pe card „Easy“.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5539&art=13389&cHash=26ffe0bf88