Desi pretul actiunilor BRD - Groupe Société Générale a crescut cu 26% de la inceputul anului, banca "inca ne place", deoarece e bine condusa, are o politica de crestere rapida si a afisat o crestere a rentabilitatii impresionanta, a declarat analistul Wood Company, Jiri Stanik, citat de NewsIn.

Banca Romana pentru Dezvolare - Groupe Société Générale (BRD SocGen), listata la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti, a afisat, luni, un profit dupa impozitare de 315 milioane lei (89 milioane euro) in primul semestru al anului, in crestere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului 2005.

Indicele ROE (rentabilitatea fondurilor proprii) afisat in primul semestru al anului de BRD SocGen a fost de 36%. Valorea indicelul ROE este vazuta de Stanik ca o realizare "impresionanta", deoarece a fost atinsa in ciuda competitiei de pe piata si a faptului ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a marit rezervele minime ale bancilor. De asemenea, spune Stanik, BRD SocGen este "o intrare mai ieftina" pe piata bancara romaneasca decat Erste Bank sau Raiffeisen International.

BRD SocGen detinea, la sfarsitul primului semestru din 2006, active de 22,3 miliarde lei (6,25 miliarde euro), care reprezinta 15,48% din activele bancare romanesti, fiind a doua banca romaneasca din acest punct de vedere, potrivit datelor BNR. La sfarsitul lunii iunie 2006, banca administra o retea de 441 de unitati si numara peste 1.800.000 clienti activi persoane fizice si firme. Dupa numarul unitatilor, BRD este a doua banca romaneasca dupa Casa de Economii si Consemnatiuni.

BRD este listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in categoria I si a avut o capitalizare de peste 12 miliarde lei, 19,04% din capitalizarea totala a Bursei. Pretul actiunilor BRD SocGen s-a ieftinit marti cu 0,58 % de la 17,3 lei, pana la 17,2 lei, potrivit datelor BVB. Indicele compozit vienez ROTX al Bursei contine opt companii, printre care si BRD SocGen si, potrivit datelor afisate de Bursa, acesta a inregistrat o scadere usoara, cu 0,03%, pana la 16.983,66 puncte.

"Desi rezultatele semestriale afisate de banca luni au fost mai mari decat cifrele obtinute in primele sase luni ale anului 2005, investitorii sunt extrem de precauti, iar actiunile BRD au scazut de la inceputul sedintei", a comentat pentru NewsIn, Adrian Simionescu, broker la Finans Secutiries.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »