Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a desemnat Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) drept noul administrator temporar al Carpatica Asig, dupa ce autoritatea a decis sanctionarea membrilor Consiliului de Administratie si ai conducerii executive a societatii cu retragerea aprobarii.

FGA a fost numit administrator temporar al societatii, in sensul detinerii competentei de a reprezenta asiguratorul. De asemenea, Consiliul a hotarat demararea selectiei celui de-al doilea administrator temporar, potrivit Legii 246/2015, a anuntat joi ASF, potrivit Mediafax. Omul de afaceri Ilie Carabulea si fiul sau, Oprea Carabulea, au fost retinuti, alaturi de alte cinci persoane, de procurorii DIICOT Sibiu.

Potrivit unor surse judiciare, alaturi de Ilie si Oprea Carabulea, au fost retinuti Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu si Gheorghe Nasaru, in urma perchezitiilor care au avut loc miercuri la sediile Carpatica Asig SA, intr-un dosar de delapidare si spalare de bani.

Procurorii DIICOT au facut miercuri 13 perchezitii la Sibiu si Bucuresti , iar surse judiciare declarau ca, la sfarsitul anului 2014 - inceputul anului 2015, Carabulea Oprea, Micu Daniel, Crideanu Georgeta, Popa Ana si Toncescu Angela au constituit un grup infractional, in conditiile in care Carpatica Asig avea o situatie financiara precara si nu mai indeplinea conditiile de solvabilitate, in sensul ca valoarea marjei de solvabilitate disponibile scazuse sub valoarea marjei de solvabilitate minime determinate in conformitate cu reglementarile legale in vigoare in materia asigurarilor.

Scopul grupului era savarsirea unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig si evitarea suspendarii autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania. Procurorii sustineau ca au indicii ca cei care aveau functii de conducere in cadrul companiei ar fi tergiversat inregistrarea rezultatelor inventarierii, "in scopul eludarii normelor ASF privind reglementarea pietei asigurarilor din Romania".

Citeste si:
Iubita lui Marian Oprisan, PSD, angajata pe mii de euro la ASF
Iubita lui Marian Oprisan,...

Astfel, "acestia, profitand de functiile detinute au efectuat demersuri de natura sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave, impiedicand in mod repetat inregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de dauna", adaugau sursele citate.

De asemenea, procurorii sustineau ca nereguli ar fi fost identificate si la nivelul departamentului IT, fiind facute demersuri pentru a schimba situatia financiara a societatii prin modificarea sumelor care reprezentau rezerva de dauna.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Perchezitii intr-un dosar international privind importuri de masini