Piata imobilara romaneasca va avea o institutie pentru tranzactionarea valorilor imobiliare, a aratat directorul IT al Bursei de Valori Imobiliare, Stefan Negritoiu.
Bursa de Valori Imobiliare reuneste toti participantii la o tranzactie imobiliara, respectiv cumparatori, proprietari, institutii de stat, agentii imobiliari, angetiile imobiliare evaluatorii si notarii, informeaza NewsIn. Sistemul e inspirat de modelul de listare a proprietatilor imobiliare existent in Statele Unite sau in Marea Britanie, a explicat Negritoiu.

Cu cat sunt mai multi participanti pe piata imobiliara creste neincrederea in agentul imobiliar, lipsa de transparenta a tranzactiilor si lipsa de protectie a informatiilor agentiilor imobiliare, iar BVI isi doreste sa aduca siguranta transparenta si functionalitate. Agentiile imobiliare, semneaza un contract de exclusivitate pe promovarea proprietatii cu vanzatorul, oferta e trimisa la bursa, verificata, apoi devine activa si se pot face oferte pentru acesta.

Daca proprietatea listata devine vanduta sau inchiriata este anulata de la listare. Sistemul are in vedere concentrarea activitatii companiilor imobiliare pe proprietati pe care sa le promoveze in mod succesiv, astfel incat pe piata sa nu mai poata patrunde oferte identice la preturi diferite sau cu informatii eronate.

"Bursa e deja functionala din iunie, pana acum a fost testata in mod experimental", a spus Negritoiu. Proiectul a fost lansat dupa un an si jumatate de pregatiri si este desfasurat de un grup de specialisti imobiliari din Romania si strainatate, in colaborare cu Asociatia romana a Agentiilor Imobiliare si Asocatia Nationala a Evaluatorilor din Romania. "Speram ca in cativa ani sistemul sa ajunga la punctul sau critic, astfel incat agentiile nelistate sa fie nevoite sa se listeze", a mai spus acesta.

Modificarea pe care o aduce in procedura de tranzactionare BVI consta in plata integrala a comisionului pentru agentia imobiliara de catre proprietar, fata de plata acestui a impreuna cu cumparatorul in afara acestui sistem. Congresul International Imobiliar Bucuresti are in vedere sprijinirea activitatii agentilor imobiliari din Romania si atragerea interesului investitorilor straini asupra pietei romanesti si este organizat de Central European Realestate Associations Network (CEREAN), si Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri