Ingustarea coridorului de dobanda, o masura pe care oficialii BNR au tot amintit-o in prima parte a anului, va duce la o scumpire a creditelor in lei. Insa, referendumul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana da peste cap planurile bancii centrale, iar decizia privind inasprirea politicii monetare si implicit cresterea Robor ar putea fi amanata pana in ianuarie 2017.

Analistii se asteptau pana in votul privind Brexit la o normalizare a politicii monetare incepand cu aceasta toamna, cand - la sedinta consiliului BNR din 4 noiembrie - ar fi putut fi luata decizia privind ingustarea coridorului facilitatilor permanente.

Ce inseamna ingustarea coridorului de dobanda pentru posesorii de credite in lei

In prezent, bancile din piata locala au un surplus de lichiditate, care, neputand fi plasat integral in credite, este depus la sfarsitul fiecarei zile la BNR, apeland la facilitatea de depozit a bancii centrale. BNR acorda o dobanda pentru aceste depozite de 0,25% pe an, cu 1,5 puncte procentuale mai jos decat dobanda cheie.

Coridorul de dobanda este aceasta diferenta intre dobanda cheie, de 1,75%, si dobanzile pe care le percepe BNR in relatia cu bancile comerciale. Daca o banca are nevoie de un imprumut urgent, poate apela la facilitatea de credit, care este la capatul superior al intervalului de dobanda, cu un cost egal cu dobanda cheie + 1,5%.

Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank, a explicat la Profesionistii in Banking ca dobanda relevanta pentru pretul banilor in piata este cea a facilitatii de depozit, de 0,25%. In momentul in care BNR va decide sa ingusteze acest coridor de dobanda, deci practic sa plateasca mai mult pentru depozitele bancilor, sa zicem 0,5%, o miscare paralela de 0,25 puncte procentuale va avea loc si pe Robor la 3 luni, indicatorul dupa care se calculeaza majoritatea creditelor in moneda locala.

"Credem ca lichiditatea va ramane excedentara pe tot parcursul acestui an, astfel incat diferentialul de aproape un punct procentual dintre rata dobanzii cheia a BNR, de 1,75%, si Robor nu se va ingusta. Totusi, ne asteptam ca Roborul sa creasca incepand cu primul trimestru al anului viitor, sedinta de pe 6 ianuarie fiind o posibilitate pentru a vedea aceasta crestere a dobanzii relevante", prognozeaza Dascalu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri