Bancile traditionale care nu isi adapteaza strategia in era digitala au inceput de cativa ani sa piarda teren in fata solutiilor digitale care iti transforma smartphone-ul intr-o adevarata banca mobila prin intermediul careia iti poti verifica soldul contului, realiza plati, transfera fonduri sau iti poti incheia o asigurare de calatorie. Iti prezentam mai jos 5 startup-uri fintech care vor sa te faca sa uiti cum arata drumul catre sucursala bancii tale.

Datorita numarului in crestere al utilizatorilor de smartphone-uri, al reglementarilor mai putin drastice si al solutiilor inovatoare dezvoltate, aplicatiile de mobile banking ale Fintech-urilor castiga milioane de clienti la nivel global. In 2020, se estimeaza ca numarul anual de accesari al acestor aplicatii va creste la 2,3 miliarde, reducand semnificativ vizitele efectuate de consumatori la sucursalele bancilor.

Iti prezentam mai jos 5 startup-uri fintech care, prin facilitati precum alertele in timp real privind utilizarea contului, statistici legate de comportamentul tau de plata si comisioane reduse, isi propun sa te atraga ca client, conform which.co.uk.

Inscrie-te GRATUIT la Future Banking si vei putea sa adresezi direct intrebari reprezentantilor Monese si Monzo, doua dintre cele mai importante "banci challenger" din Europa, care atrag tot mai multi clienti de la bancile traditionale.

Monzo
fintech

printscreen Monzo.com

Cei de la Monzo iti ofera un cont curent la care ai atasat un card de debit. Prin intermediul contului iti poti incasa salariul si realiza diverse plati. Acestia iti ofera si functia de direct debit, destinata platilor recurente.

Iti poti incarca contul prin transferuri bancare din alte conturi pe care le detii sau prin intermediul aplicatiilor Apple Pay si Android Pay. Utilizatorii Monzo isi pot trimite bani instant intre ei prin selectarea, din lista de contacte, a destinatarului.

Aplicatia iti emite lunar un raport al operatiunilor in care vezi pe ce produse si activitati ai cheltuit cei mai multi bani. De asemenea, in urma fiecarei plati primesti o notificare instant pe aplicatie. Cei de la Monzo nu iti percep comisioane pentru platile cu cardul in strainatate sau pentru tranzactiile online efectuate intr-o valuta straina.

Retragerile de la bancomat de pana la 200 de lire sunt de asemenea gratuite, sumele care depasesc acest prag vor fi comisionate cu 3% din valoare. Cei de la Monzo au si un marketplace prin intermediul caruia ofera servicii aditionale furnizate de partenerii prezenti in acesta. Doua dintre startup-urile cu care colaboreaza sunt Emma si Moneybox.

Emma este o aplicatie dedicata gestionarii responsabile a fondurilor, care isi propune sa te fereasca de comisioanele overdrafturilor.

Moneybox este o aplicatie de investitii care iti rotunjeste cu o valoare de pana la maxim 1 lira sterlina platile pe care le faci, suma obtinuta fiind folosita pentru investitii in actiunii.

Aplicatia poate fi descarcata de pe Apple Store sau Google Play. Realizarea unui cont dureaza cateva minute si consta in fotografierea unui act de identitate (pasaport, carnet de conducere sau buletin) si realizarea unui video de verificare a carui durata este de 5 secunde.

Monzo va fi reprezentata la Future Banking de Thomas Tristan, Head of Marketing & Community in cadrul fintech-ului britanic. Vino sa ii adresezi intrebari in data de 11 mai.

Monese


printscreen monese.com

Cei de la Monese isi propun, prin solutia pe care o ofera, sa iti faciliteze obtinerea unui cont bancar in Regatul Unit al Marii Britanii.

In cazul Monese, comisioanele aferente serviciilor difera in functie de tipul contului pe care ti-l alegi, respectiv “Starter” sau “Plus”.

Moneste Starter

Cu optiunea Starter poti sa iti deschizi un cont bancar de Marea Britanie fara a fi nevoit sa furnizezi o adresa prin care sa demonstrezi ca ai resedinta pe teritoriul Regatului Unit. Prin intermediul acestui cont poti efectua si primi plati, avand de asemenea si functia de direct debit. In cazul in care doresti sa ai si un card de debit atasat contului, va trebui sa platesti 4,95 euro sau 4,95 lire sterline, in functie de valuta in care ti-ai setat contul.

In cazul in care nu iti doresti sa iti alimentezi contul prin intermediul unui transfer bancar, incarcarea acestuia se poate face atat prin intermediul Oficiilor Postale, cu un cost de 2% din valoarea tranzactiei (taxare de minim 2 lire sterline) si prin intermediul locatiilor Paypoint cu un cost de 3,5% din valoarea tranzactiei ( taxare minima de 3 lire sterline). In ambele cazuri, poti depune pana la maxim 500 de lire sterline pe zi in contul tau Monese.

Costuri exista si in cazul retragerilor de la bancomat, unde va trebui sa platesti 1 lira sterlina/euro pe operatiune. Atunci cand realizezi transferuri bancare, tranzactii cu cardul sau retrageri in afara Regatului Unit al Marii Britani, conversia fondurilor tale se face la rata de schimb stabilita de MasterCard plus un comision de 2% din valoarea tranzactiei. (minim 2 lire sterline/ 2 euro la ATM).

Marcus Exall, VP Partnerships in cadrul Monese, va sustine in data de 11 mai o prezentare la Future Banking.

Monese Plus

Pentru 4,95 de lire sterline pe luna, emiterea cardului Monese va fi gratuita, de asemenea vei avea 10 retrageri gratuite de la bancomat in fiecare luna si taxe mai mici pentru alimentarea contului prin intermediul Oficiilor Postale (1 lira sterlina) si a locatiilor Paypoint (2,5% din valoarea sumei).

De asemenea, Monese reduce si comisioanele de schimb valutar la 0,5% (minim 2 lire sterline/2 euro) pentru transferuri bancare internationale si 0,5-0,7% pentru platile cu cardul si utilizarea bancomatelor din strainatate, fara o valoare minima.

Deschiderea unui cont dureaza in jur de 5 minute si se poate face folosind un telefon cu sistem de operare iOS sau Android, cele cu sistem Windows nefiind compatibile.

Vei fi nevoit sa faci o inregistrare video in care spui o propozitie scurta, sa faci o poza actului de identitate si sa completezi o serie de campuri cu informatii de baza. Pentru a deschide un cont nu ai nevoie de un venit stabil, o dovada a faptului ca locuiesti la o anumita adresa sau un credit score bun.

Vei avea notificari in timp real trimise catre aplicatia instalata pe smartphone in momentul in care realizezi plati si tot din aplicatie iti poti bloca cardul in cazul in care il pierzi sau observi tranzactii frauduloase.

Inscrie-te gratuit la Future Banking si vei avea ocazia sa afli mai multe despre doua dintre aceste startup-uri fintech, Monese si Monzo, care vor fi prezente pe scena unuia dintre cele mai mari evenimente regionale dedicate digitalizarii sistemului financiar.

Revolut

printscreen: Revolut.com

Revolut este un start-up, cu peste 20.000 de clienti in Romania si peste 1,5 milioane la nivel European, care a trecut pe break-even pentru prima data in luna decembrie a anului trecut. Aceasta este o reusita importanta pentru business-ul infiintat in 2015 de catre Nikolay Storonsky si Vlad Yatsenko, ce a atras investitii de 90 de milioane de dolari.

Nikolay a fost prezent in premiera in Romania, anul trecut, tot la conferinta Future Banking.

Aplicatia celor de la Revolut iti permite sa iti deschizi un cont curent in 3 minute prin intermediul caruia poti detine si schimba 25 de monede, la un curs valutar interbancar, realiza transferuri internationale gratuit, plati in peste 130 de valute fara comisioane si activarea functiei direct debit. Cei de la Revolut iti ofera posibilitatea de a opta intre un cont premium si unul standard.

Varianta standard iti ofera un cont curent in Marea Britanie, cont de euro cu IBAN gratuit, curs de schimb valutar interbancar, transferuri bancare gratuite in 25 de valute si retrageri gratuite de la bancomat de pana la 200 euro / lire sterline. Poti opta pentru eliberarea unui card de debit, costul fiind de 27 de lei.

Contul premium iti ofera, pentru 6,99 de lire sterline pe luna, un cont curent in Marea Britanie, cont de euro cu IBAN gratuit, curs de schimb interbancar si transferuri bancare gratuite in 25 de valute. De asemenea, retragerile la bancomat sunt gratuite pana la 400 de euro/lire sterline. In cazul variantei premium, cardurile sunt emise gratuit si vei beneficia si de asigurare medicala gratuita cand calatoresti.

Prin intermediul aplicatiei Revolut mai ai posibilitatea de a cumpara criptomonede, accesa credite instant (momentan indisponibil pentru clientii din Romania) si asigurari de calatorie care se activeaza in functie de locatia clientului.

Atom Bank
Fintech

printscreen atombank.co.uk

Cei de la Atom Bank au strans pana in acest moment investitii de aproximativ 400 de milioane de lire sterline. Solutiile pe care ti le ofera acestia sunt, momentan, un cont de economii cu rata fixa si credite ipotecare online, urmand ca din 2019 sa ai acces si la un cont curent in care iti poti incasa veniturile salariale, realiza diverse plati si obtine un overdraft.

Contul de economii pe care il poti accesa acum poate fi realizat pe o perioada de la 1 pana la 5 ani si il poti deschide printr-o depunere de minim 50 de lire sterline, pragul maxim la care poti ajunge fiind de 100.000 de lire sterline. De asemenea, poti decide daca vrei ca dobanda sa iti fie platita anual sau lunar.

Contul poate fi realizat usor, dupa descarcarea aplicatiei de pe Apple Store sau Google play, in aproximativ 5 minute. Pentru a activa contul trebuie sa iti faci un selfie si sa repeti o propozitie in microfonul telefonului.

Starling Bank

printscreen starlingbank.com

Cei de la Starling Bank si-au luat licenta de banking in iulie 2016 si au strans pana in acest moment investitii de 48 de milioane de lire sterline. Fintech-ul ofera un cont curent, gestionat prin intermediul aplicatiei, care iti ofera si optiunea de plati recurente.

Starling nu iti taxeaza platile pe care le efectuezi in strainatate sau retragerile de la bancomat si iti trimite notificari in timp real pentru fiecare operatiune pe care o faci. De asemenea, aplicatia iti structureaza cheltuielile pe categorii, ajutandu-te sa identifici serviciile si produsele pe care iti consumi cele mai multe fonduri. Cardurile sunt compatibile cu Apple Pay si Android Pay.

Fintech-ul ofera un serviciu mai putin intalnit in randul startup-urilor fintech, respectiv dobanzi pentru fondurile pe care le ai in contul curent, respectiv 0,5% daca detii pana in 2.000 de lire sterline si 0,25% pentru sumele intre 2.000 de lire si 85.000 de lire sterline. De asemenea, cei de la Starling iti ofera acces si la un overdraft a carui dobanda anuala efectiva este de 15%.

*Din cele 5 startup-uri prezentate mai sus, momentan, doar serviciile celor de la Monese si Revolut sunt disponibile in Romania.

Sursa foto: Jirsak / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri