Analistii agentiei de evaluare Standard&Poor’s (S&P) au declarat ca nu considera nerealista tinta de profit al Bancii Comerciale Romane (BCR) de 660 milioane euro pana in 2009, insa aceasta va depinde de evolutia pozitiva a situatiei economice din Romania.
“Tintele Erste Bank pentru BCR sunt un profit net de peste 660 milioane euro pana in 2009, in crestere de la un profit pentru 2006 estimat la 250 milioane euro dupa cheltuieli de integrare si cheltuieli pentru capital si un raport cost/venituri de circa 40%”, au amintit analistii agentiei de evaluare a riscurilor financiare, intr-un raport de evaluare a bancii austriece. “Aceste tinte nu sunt nerealiste, dar se bazeaza pe imbunatatirea continua a situatiei economice din Romania, cresterea robusta a creditelor in intreg sistemul si integrarea BCR in grup”, considera S&P, potrivit NewsIn.

“Din 2007 incolo, BCR ar trebui sa mareasca profitabilitatea Erste, pe masura ce rata de crestere a sistemului bancar din Romania continua sa fie cu mult peste avansul puternic al PIB-ului si datorita imbunatirii procedurilor Erste Bank de gestionare a costurilor si a diminuarii provizioanelor de risc”, considera analistii S&P. “Ne asteptam ca Erste Bank sa se concentreze, in principal, pe o crestere organica in urmatorii ani”, se arata in raportul agentiei.

BCR este cea mai mare banca pe piata serviciilor pentru populatie si, in acest context, “se potriveste frumos in strategia Erste Bank”, spune S&P. Banca romana detine o cota de piata de circa 32% din piata depozitelor populatiei si aproximativ 28% din cea a creditelor pentru consum, au aratat datele S&P. Punctul negativ remarcat de S&P il reprezinta faptul ca BCR opereaza pe o piata bancara “subdezvoltata”.

Chiar daca planul Erste pentru BCR este ambitios, banca romana ar trebui sa atinga un nivel bun de crestere. Erste Bank are o pozitie buna pentru a beneficia de cresterile mai pronuntate ale afacerilor din Europa Centrala si de Est, insa mediul economic si bancar manifesta riscuri mai mari decat media, a punctat S&P. Statutul tarii de membra a Uniunii Europene va avea, de asemenea, efecte benefice asupra stabilitatii pietei romane, ceea ce va aduce, implicit, beneficii bancii romane. Totusi, aceste riscuri se reduc in intensitate pe masura ce economia se maturizeaza si sunt rasplatite adecvat prin castiguri mai mari, considera S&P.

Agentia de rating a anuntat la finele lunii august ca ratingul BCR va depinde de implicarea Erste Bank in procesul de integrare. Ratingul S&P pentru datoriile pe termen lung, in valuta si in lei, ale bancii romane este de “BBB-”, cu o perspectiva stabila atribuita de agentia de evaluare a riscurilor financiare. Un rating de BBB semnifica arata o capacitate adecvata a institutiei de a-si indeplini angajamentele financiare. Cu toate aceste, este posibil ca anumite circumstante economice sa slabeasca puterea financiara a bancii respective si, astfel, sa nu mai poata fi capabila sa-si indeplineasca angajamentele de ordin financiar.

Perspectiva stabila a ratingului BCR reflecta asteptarile agentiei Standard&Poor's ca banca sa-si intareasca eficienta ca efect al initiativei Erste Bank, dar ratingurile viitoare ale BCR vor depinde de sustinerea pe care o va acorda banca austriaca si de gradul de implicare al Erste in restructurarea, anunta in luna august S&P.

Grupul austriac mentinea si in raportul financiar al trimestrului trei, publicat la finalul lunii octombrie, aceleasi previziuni anuntate in cadrul Zilelor Pietelor de Capital a Erste Bank, pe data de 9 octombrie 2006. Astfel, pentru operatiunile de business din 2005 in 2009, managementul previzioneaza o crestere medie anuala de peste 20% a profitului net, dupa aplicarea taxelor. Pentru 2009 se previzioneaza ca obiectiv atingerea unui raport cost/venit situat sub 55%. Ca urmare a cresterii puternice a aproape 70% din capitalul social, in cursul majorarii de capital realizate la inceputul lui 2006, rentabilitatea capitalului angajat se va micsora, conform estimarilor pentru acest an financiar. Totusi, se presupune ca va inregistra ulterior o noua crestere, atingand un nivel intre 18% si 20%, in 2009.

Erste Bank estimeaza ca Banca Comerciala Romana (BCR ) va obtine un profit net de 250 milioane euro in 2006 si se asteapta la o crestere anuala de 40% a profitului BCR pana in 2009, astfel incat sa recupereze pana atunci mai mult de 10% din suma platita. Analistii bancii de investitii Bear Stearns estimeau intr-un raport publicat in luna octombrie, ca pachetul de actiuni detinut la BCR va aduce un profit net grupului Erste de 45 milioane euro in 2006 (4,9% din profitul total), 257 milioane euro in 2007 (19,6% din total) si de 359 milioane euro in 2008 (22,7%).

Europa Centrala si de Est va contiuna sa ramana motorul de crestere a profitabilitatii, cu cerere mare de creditare si imbunatatiri ale eficientei."Vom incepe chiar de maine sa implementam un nou plan de business ambitios. Astfel, nu va trece mai mult de un an pana cand clientii nostri vor simti influenta apartenentei BCR la grupul Erste Bank in ceea ce priveste produsele si serviciile oferite la standarde de calitate europene", declara, pe 12 octombrie, presedintele Erste Bank, Andreas Treichl.

Costurile de integrare vor atinge maximum 100 milioane euro, cheltuielile de capital se vor ridica la 120 milioane euro si pana in 100 milioane euro vor fi alocate provizioanelor suplimentare pentru riscuri, a anuntat Erste.

In urma acestor investitii, pana in 2009, BCR va avea o retea de 560 de unitati, arata planul de dezvoltare al Erste. BCR avea o retea de 457 unitati la inceputul lunii noiembrie. Proiectul de dezvoltare indica dublarea numarului de bancomate, pana la 2.215 bancomate si marirea, de patru ori a terminalelor de plati amplasate la comercianti, pana la 31.570 POS-uri.

Grupul Erste a afisat un profit net de 649,3 milioane euro in primele noua luni ale acestui an. Creditarea sustinuta, marirea veniturilor din dobanzi si comisioane si dobanzile mari ale bancilor centrale au urcat profitul net al grupului Erste in primele noua luni din 2006 la 649,3 milioane euro, cu 27,6% mai mare fata de acelasi interval din 2005, declara atunci CEO-ul bancii, Andreas Treichl.

BCR a afisat un profit net dupa opt luni, dupa impozitare si participatii minoritare, de 177,8 milioane euro (627 milioane lei), cu 50,2% mai mare decat se inregistrase in primele opt luni ale anului trecut. Indicatorul cost/venit al BCR s-a imbunatatit, fiind de 51,9% la sfarsitul lunii august, fata de 56,2% in august 2005. Rentabilitatea fondurilor proprii (ROE - return of equity) a ajuns la 23,9% in august 2006, fata de 17,9% cu un an in urma.

BCR, membra a grupului Erste Bank, este cea mai importanta banca din Romania, cu active de 39,2 miliarde lei (11,09 miliarde euro) dupa primele noua luni ale anului. Banca are, in prezent, o retea de peste 450 sucursale si agentii in intreaga tara. Erste Bank a finalizat achizitia a 61,8825% din BCR in luna octombrie a anului curent, pentru care a platit 3,75 miliarde euro. Aproximativ 30% din banca este detinut de Societatile de Investitii Financiare (SIF-uri), iar restul de 8% de angajati. Banca austriaca a lansat, pentru perioada 1-24 noiembrie, oferta pentru cumpararea actiunilor detinute de angajati.

Banca austriaca Erste a reusit sa stranga mai mult de doua treimi din pachetul de 8% din actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) detinut de salariati si ar urma sa ajunga la o participatie de 67-68% din capitalul liderului pietei bancare romanesti, se arata in raportul de luni al bancii de investitii Wood&Company. "Rezultatele preliminare arata ca oferta a avut succes. Saptamana aceasta vor fi date publicitatii cifrele oficiale ale ofertei", a declarat, pentru NewsIn, un oficial al Erste Bank.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
2006: Privatizarea BCR - liderul pietei bancare romanesti