Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a tinut sa precizeze, vineri, ca pana in luna iulie se vor face modificari la legislatia privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, avand ca model practica europeana, astfel incat sa primeze recuperarea prejudiciilor, nu ''trimiterea oamenilor la puscarie'', scrie Agerpres.

Teodorovici a precizat ca, pentru efectuarea acestor modificari, la Ministerul de Finante va fi constituit un grup de lucru care va include si reprezentanti ai altor institutii care au atributii in acest domeniu.

''O modificare esentiala este in zona de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, acea Lege 241, plus modificari, din Codul penal, pentru ca si acolo sunt trimiteri. (...) Vom avea foarte multe exemple din practica europeana, din statele care au foarte multa experienta pe aceasta zona, efectiv vom lua si vom aplica la nivelul nostru acele practici. Nu stam sa inventam altceva, tocmai pentru a evita eventualele comentarii care sunt convins ca o sa fie din toate zonele si in special pe zone care nu reprezinta scopul nostru de schimbare a acestei legislatii. Cu alte cuvinte, nu e scopul nostru ca in cazul in care se constata o abatere de la lege sa trimitem in puscarie acei oameni de afaceri (...) Eu, ca stat trebuie sa recuperez acel prejudiciu'', a spus Teodorovici.

Ministrul a precizat ca pana in prezent s-au adunat 2.700 de dosare cu sesizari trimise la parchete si care au ramas nesolutionate, ceea ce ingreuneaza recuperarea prejudiciilor.

''Zac de ani de zile fara o solutie, timp in care eu nu pot recupera absolut nimic, se degradeaza eventualele bunuri, dispar firmele in diferite moduri, economia are de suferit, locuri de munca pierdute, nici banii recuperati, numai efecte negative, pentru ca cineva doreste chipurile fapta penala. Ce treaba are una cu alta? (...) Deci trebuie schimbarea legislatiei cu aceasta abordare coerenta si europeana. Ce este pe trecut sa transam intr-un fel sau altul sa pot recupera ca stat, sa pot emite decizii de impunere si sa recuperez acele sume daca omul mai este", a mai spus ministrul Finantelor.

Acesta a dar ca exemplu de solutie pentru rezolvarea acestui tip de situatii crearea unui consiliu de mediere, care sa decida pe fiecare caz in parte ce decizie trebuie aplicata.

"Stiti ca in lege spune 'poate sa'. In Romania este periculos acest 'poate sa'. Sau daca pui 'poate sa', atunci sa nu mai lasam la dispozitia unei persoane detasate dintr-o alta structura sa faca acest lucru si sa faca structura care, conform legii, are aceasta obligatie, adica ANAF-ul sau Antifrauda, sau putem crea un consiliu de mediere intre oameni din Finante si ANAF, care sa stabileasca de la caz la caz daca ramane, nefiind o fapta penala sau pleaca ca sesizare'', a aratat Teodorovici.

In opinia ministrului de Finante, transmiterea de catre procurorii detasati la Fisc a sesizarilor penale catre parchete este ilegala.

''In momentul in care un procuror decide transmiterea unui dosar la parchete, este in afara legii (...) Este un conflict de interese. Eu nu pot sa trimit ca lucrator al Parchetului, detasat intr-o structura a Fiscului, dosarele de sesizare la Parchet. Asta o face Fiscul, in baza legii, o interpreteaza si unde considera ca este o astfel de speta face acea sesizare'', a explicat Teodorovici.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri