Felix Patrascanu, fondator si CEO al FAN Courier, a criticat la un eveniment dedicat antreprenorilor organizat de BVB politicile economice ale Guvernului, dar si Fiscul romanesc, care "vrea sa culeaga ciresele din acest an rupand tot copacul", fara sa se gandeasca ca anul viitor nu va mai avea ce sa culeaga.

Patrascanu a criticat politica expansionista a Guvernului, bazata pe cresteri de salarii in sectorul public, necorelate cu productivitatea, care i-a fortat si pe ei sa creasca salariile in companie. "Si noi am marit salariile cu 20% si ne-a scazut profitabilitatea. Observam ca tot mai multi soferi pleaca afara si se trag unul pe altul. Am crezut ca Brexitul o sa ii sperie. Pe de alta parte, multi se intorc dupa 4-5 luni, mai slabi cu cateva kilograme si mai posomorati din cauza ploilor", a povestit seful FAN Courier.

Si Mircea Turdean, CEO al Farmec, prezent in acelasi panel al evenimentului, a atras atentia ca pentru un antreprenor este un risc sa se bage in politica sau sa critice statul, pentru ca va avea probleme cu Fiscul.

Eu nu m-as baga in politica (cu declaratiile in cadrul evenimentului - n.r.). Daca ma citeaza acum mai multi din presa o sa avem si mai multe vizite si controale din partea ANAF - Mircea Turdean, CEO Farmec

La randul sau, Turdean spune ca atunci cand statul "a reglat salariile mai sus, a fost nevoit sa se alinieze si acest lucru a afectat compania". Totodata, inca de acum un an, seful Farmec avertiza la un forum similar ca Guvernul nu are de unde sa creasca salariile atat de mult decat pe imprumut si, precum celebra replica din serialul Game of Thrones, trebuia sa ia in calcul faptul ca "vine iarna" (winter is coming).

El a relatat si una dintre problemele pe care Farmec le-a intampinat in relatia cu ANAF, cand Fiscul i-a aplicat o amenda de 15 milioane de euro, pentru "o prostie pe care voiau sa o implementeze ca sa faca bani la buget". Ulterior, amenda a fost contestata si anulata in Instanta, "spre surprinderea Fiscului, care se gandea probabil ca o companie romaneasca nu va riposta precum o multinationala".

Felix Patrascanu: Criza fortei de munca nu si-a atins nivelul maxim

Felix Patrascanu mai remarca faptul ca Romania trece printr-o acuta criza a fortei de munca si, din punctul sau de vedere, aceasta nu a atins nivelul maxim.

"Lucrurile o sa fie mai rau. Germania are un deficit de forta de munca de un milion de oameni. Ganditi-va de unde o sa isi ia ei aceasta forta de munca...din tarile din Europei de Est sau poate din Asia", subliniaza Patrascanu.

Pe de alta parte, raportat la ce se intampla in Occident, managerul spune ca Romania nu este deloc departe de tehnologia curierilor din strainatate, "ba chiar suntem peste unii, dar nu ne ajuta deloc infrastructura".

El ofera si un exemplu concret din operatiunile FAN Courier pentru a intelege cum afecteaza lipsa infrastructurii un business de curierat.

Daca printr-o investitie intr-o noua line de sortare, care va creste numarul de produse sortate de la 9.000 de produse la 39.000 produse, compania de curierat va reusi sa scada cu doua ore timpul de la care camioanele reusesc sa plece din Bucuresti incarcate spre restul tarii (de la 24:00 la 22:00), infrastructura anuleaza apoi orice beneficiu al investitiei.

Patrascanu reclama faptul ca zilnic primeste rapoarte despre camioane blocate in trafic, fie din cauza infrastructurii precare, fie a accidentelor.

Ce ar schimba cei doi antreprenori daca ar avea puteri legislative?

Felix Patrascanu: "In primul rand as face investitii foarte multe, asa incepi sa culegi bani pentru cei 1,2 milioane de bugetari, pentru a le creste salariile, care vor fi sustenabile daca vin in urma unor investitii".

El a explicat ca atat Guvernul actual, cat si cele viitoare, trebuie sa inteleaga ca cei mai bine plasati bani sunt cei in investitii, nu in salarii, iar FAN Courier nu ar fi ajuns la acest nivel fara cele 100 milioane de euro investite de la infiintare.

Mircea Turdean: De fiecare data cand se formeaza un Guvern, i-as retrimite la scoala (pe membrii din Executiv - n.r.) pentru a invatat toti sa guverneze ca si cand ar conduce o companie. Asa fac si americanii, pentru ca nu toti au notiuni minime de management.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri