Discutiile referitoare la repatrierea rezervei de aur a Romaniei au un singur scop - sa sicaneze Banca Nationala. Iar ideea vehiculata potrivit careia PSD ar vrea sa vanda aurul este “o poveste”, sustine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR). Potrivit acestuia, partidul care ar indrazni sa vanda un singur gram de aur ar iesi din istorie.

Cu privire la dreptul de proprietate asupra aurului din rezerva, Vasilescu sustine ca nicio institutie a statului nu detine complet acest drept, dar BNR are drept de administrare a acestei proprietati in numele poporului roman (reiese din Codul Civil). Pe de alta parte, nicio lege nu vorbeste de rolul statului ca proprietar al aurului de la BNR, a explicat Vasilescu, precizand ca vorbeste in nume personal, nu in numele Bancii Nationale.

"Acum sunt discutii despre aur si se spun multe minuni in spatiul public. Chiar se spune ca PSD-ul ar vrea sa aduca aurul in tara ca sa-l vanda. Asta e o poveste. Chiar daca ar gandi asa niste oameni din PSD ca 'hai sa aducem aurul in tara sa-l vindem', asta nu se poate intampla in Romania, pentru ca Romania este bolnava de mitul aurului si partidul care ar indrazni sa vanda un gram de aur ar iesi din istorie. Asa ceva nu exista. Deci, nu asta e problema cu aducerea aurului in tara. Este doar o incercare de a sicana Banca Nationala. Altceva nimic", a spus Adrian Vasilescu in cadrul ''The Financial Conference''.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si senatorul PSD Serban Nicolae au depus la finalul lunii trecute la Senat o propunere legislativa care prevede ca depozitele de aur constituite de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in strainatate nu pot depasi 5% din cantitatea totala de aur constituita ca rezerva.

Proiectul care modifica Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei mai prevede ca BNR va urmari mentinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzactiilor externe ale Romaniei si, daca exista pericolul diminuarii rezervelor, sa prezinte un raport Parlamentului si Guvernului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
CEC și-a mărit profitul în ciuda crizei coronavirusului
Setari Cookie-uri