Codul a reunit, asadar, intreaga legislatie in domeniu si a stabilit cadrul legal pentru impozitele si taxele care constituie venituri la bugetul de stat si bugetele locale, a definit contribuabilii care trebuie sa plateasca aceste impozite si taxe, precum si modul de calcul si de plata al acestora. Mai mult, Codul a introdus si procedura de modificare a acestor impozite si taxe.

La momentul implementarii, impozitarea persoanelor fizice se realiza in sistem progresiv, pe baza de globalizare si depunere anuala a unei declaratii de venit. Insa, impozitul pe venitul global nu a rezistat foarte mult, pentru ca, de la 1 ianuarie 2015, a fost introdusa cota unica de 16%, valabila atat pentru veniturile persoanelor fizice, cat si pentru profitul companiilor. Pana atunci, cota generala de impozit pe profit, a fost de 25%, insa cu numeroase exceptii.

La momentul implementarii primului Cod Fiscal, cota de TVA era de 19%. Desi pe parcurs au fost introduse si cote diferentiate pentru anumite produse, cota generala de 19% a rezistat pana la jumatatea anului 2010 cand, pe fondul crizei financiare si a deficitului bugetar impovarator, cota generala de TVA s-a majorat la 24%.
Codul Fiscal din 2003 in ansamblul sau a suferit mai mult de 100 de modificari pana la inlocuirea sa in totalitate, in 2015. Ce a urmat, insa, nici nu se poate compara: am asistat la sute de modificari intr-un singur an, care au creat o instabilitate greu de suportat de catre oamenii de afaceri.

Introducerea sintagmei „de regula“ in textul legii (la capitolul - orice modificare trebuie realizata cu cel putin 6 luni inainte de aplicare) a permis in mai multe randuri modificari „subite“ ale legislatiei fiscale.

Cota redusa de TVA - o...
Citeste si: Cota redusa de TVA - o comedie in doua acte....

Partenerii proiectului 30 de ani de capitalism sunt: Grampet Group (Gold partner), OTP Bank (Silver partner) si CITR (Silver partner).

Sursa foto: Shutterstock