Românii cei mai avantajați de actualul trend de creștere a dobânzii cheie, prin care BNR încearcă să oprească inflația mare, sunt cei care au depozite în lei, consideră Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania.

Economistul a mai transmis că, pentru a face față dificultăților economice din această perioadă, românii trebuie să își diversifice formele de economisire și chiar să facă plasamente cu banii puși deoparte,

„La nivelul populației sunt binevenite măsuri pentru creșterea gradului de educație financiară și diversificarea economisirii, inclusiv printr-o expunere și instrumente ale pieței de capital”, a transmis, pentru wall-street.ro, Andrei Rădulescu.

Citește și: Economist: România se apropie de o stare gravă. Este necesară o celulă de criză, fiindcă ar putea urma mișcări sociale

Deși se află într-un moment dificil din cauza inflației mari, scumpirilor la energie și altor probleme cauzate ori accentuate de problema pandemică, economistul crede că economia țării este suficient de robustă încât să facă față dificultăților actuale.

„Agenții economici au încorporat șocul sanitar încă din primăvara anului trecut, cu alte cuvinte, în pofida intensificării recente a crizei sanitare, economia va arăta rezistență, investițiile vor continua să crească, cu implicații pozitive pentru dinamica PIB-ului pe termen mediu”, a spus Andrei Rădulescu.

Citește și: Codirlașu, CFA: Inflația va ajunge la 7% pe sfârșit de an. Scumpirile i-au luat prin surprindere și pe economiști

Investițiile în energie, o prioritate în România pentru o ofertă diversificată și competitivă

România ar trebui să stimuleze investițiile în energie, pentru a diversifica oferta și a avea, în felul acesta, prețuri competitive la gaz și electricitate, este de părere economistul.

„Pe plan european se discută măsuri de plafonare temporară a prețurilor la energie, până la momentul echilibrării între cerere și ofertă. Pe plan intern este important să se implementeze măsuri pentru a stimula investițiile în energie, cu impact pozitiv pentru ofertă. România a fost net importatoare de energie pe parcursul ultimelor trimestre, deşi dispune de resurse importante de energie”, a declarat Rădulescu.

În fața actualei crize pandemice de COVID-19, care afectează mersul economiei prin interdicțiile impuse de autorități, analistul economic consideră că se va ajunge la vaccinarea anuală pentru ca lucrurile să revină la normal.

„În ceea ce privește criza sanitară, foarte probabil va trebui să ne vaccinăm în fiecare an, cu vaccinuri actualizate, mai eficiente la mutațiile acestui virus, cel puțin acestea sunt semnalele emise de specialiști și de companiile din industria farmaceutică”, a transmis Andrei Rădulescu.

Leul va continua să se deprecieze în următorii câțiva ani

Leul va continua să piardă în fața principalelor monede străine pe termen mediu, însă treptat, mai consideră economistul.

„În scenariul macroeconomic central BT, ne așteptăm la continuarea tendinței ascendente pentru cursul EUR/leu pe termen mediu, dar într-o formă graduală, evoluție determinată, în principal, de persistența provocărilor din sfera echilibrului macroeconomic – deficitele gemene”, a spus Rădulescu.

Într-un scenariu mai puțin optimist, leul va continua să se deprecieze în următorii câțiva ani în fața euro, iar peste un an este așteptat să ajungă la valoarea de 5,06 lei pentru un euro, consideră Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România, de la actuala valoare de 4,95.

„Sunt fundamentele care duc la deprecierea leului. Avem deficitele gemene mari, printre cele mai mari din Uniunea Europeană. De asemenea, este și diferența nivelurilor de inflație dintre România și zona euro, România având o inflație mai mare. Deci acești doi factori fundamentali își vor pune amprenta pe mai mulți ani de azi înainte în ce privește moneda românească”, a declarat Codirlașu pentru wall-street.ro.

În acest sens, Codirlașu recomandă ca românii să se orienteze și către alte monede în ce privește economisirea, precum euro și dolar.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în luna septembrie 2021, de la 5,3% în luna anterioară, în condiţiile în care produsele nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, cele alimentare cu 4,26%, iar serviciile cu 3,75%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 5,6%, în timp ce rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 a ajuns la 6,3%.

Cele mai mari scumpiri sunt cele din energie, cu creșteri de 24,65% pentru electricitate, 20,55% pentru gaze și 16,77% pentru combustibili față de septembrie 2020.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri