Deși încă nu se observă ca inflația, care a crescut puternic, să tempereze consumul, probabil că salariile reale vor înregistra o ușoară scădere din cauza creșterii indicelui prețurilor de consum (IPC), este de părere Ciprian Dascălu, Economist-șef al BCR.

Această scădere presupune că accelerarea urcării ratei inflației din ultima perioadă va înghiți creșterea semnificativă a salariului nominal, a transmis Ciprian Dascălu pentru wall-street.ro.

„Probabil în acest an salariile reale vor înregistra o scădere din cauza accelerării ratei inflației, cu toate că salariul nominal va crește destul de semnificativ, în jur de peste șase procente”, a declarat economistul.

În privința scăderii valorii reale a salariilor, specialistul financiar afirmă că este totuși de luat în calcul faptul că timp de patru ani înainte de pandemie salariile au crescut constant și consistent, fără a fi acoperite de vreo inflație precum cea de acum.

„Cel mai probabil abia în trimestrul patru sau anul viitor vom vedea o încetinire a consumului, pe fondul creșterii mai lente sau chiar inexistente a veniturilor în termeni reali. Pe de altă parte, venim după patru ani pre-pandemie cu creșteri salariale nominale de două cifre și cu o inflație destul de redusă sau oricum ținută sub control”, a mai spus Dascălu.

Citește și: România, în topul inflației din UE. Cartofii și curentul au dat peste cap calculele economiștilor

Banii strânși de populație în timpul pandemiei vor funcționa ca un tampon

Chiar dacă autoritățile au hotărât compensații și plafonări de prețuri la energie, cheltuielile iarna sunt mai mari în general și, având în vedere că li se adaugă inflația, românii vor trebui să recurgă la banii pe care i-au economisit la o intensitate mai mare de când a început pandemia.

„Am văzut în perioada pandemiei o creștere semnificativă a economisirii populației, economii care vor acționa ca un tampon, fiindcă pe perioada iernii consumul este mai ridicat decât în restul anului, iar venitul disponibil al românilor va fi afectat de creșterile pe utilități privind perioada iernii, cu toate că o parte din ele vor fi compensate prin subvențiile și limitările de prețuri adoptate de stat”, a declarat economistul.

Creșterea economică a încetinit puternic. O să vedem chiar o scădere economică

Analiștii BCR au scăzut puternic estimările privind creșterea economică a României după revizuirea datelor și după ce INS a anunțat o urcare foarte redusă a PIB-ului țării noastre.

Serviciile nu au mers cum era de așteptat, au încetinit mai mult decât ne așteptam noi, dacă vorbim de creșterea trimestrială. Cel mai probabil când vom avea datele complete, pe 7 decembrie, dacă excludem agricultura, care are un caracter mai volatil, o să vedem chiar o scădere economică, de la trimestru la trimestru.

- Ciprian Dascălu, Economist-șef BCR -

Specialistul financiar s-a plâns de lipsa datelor complete în ce privește puncte nevralgice ale economiei României, mai exact de dificultatea colectării datelor pe perioada pandemiei.

„Pe servicii ne-am așteptat la o creștere, deși mai lentă; vânzările cu amănuntul, de asemenea, înregistraseră o creștere de 1,3%. Datele la două luni nu au apărut nici astăzi pe serviciile care au cea mai înaltă pondere în economie, dar din ce aveam la dispoziție arătau niște creșteri care să compenseze scăderile estimate în producția industrială și construcții. La asta se adaugă și o creștere anticipată pe agricultură”, a explicat Ciprian Dascălu pentru Wall-Street.ro

Citește și: Codirlașu contrazice prognoza BNR: Am putea vedea o inflație de două cifre anul acesta sau anul viitor

Estimarea de creștere drastic redusă de analiștii BCR s-a răsfrânt și asupra avansului PIB-ului României, întrucât în general trimestrul patru și rezultatele economice pe ultimele trei luni ale anului își au o importanță foarte mare privind mersul economiei pe anul următor.

„Revizuim în scădere prognoza de creştere a PIB pentru 2021 la 6,4%, de la 7,4%. 0,8% din modificarea prognozei se datorează evizuirilor datelor. De asemenea, reducem prognoza privind PIB-ul din 2022 la 4%, de la 4,5%, cu risc de scădere, deoarece impactul legat de trimestrul patru al acestui an este posibil să cântărească în condiţiile în care economia pare să fie într-o perioadă slabă”, raportase Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR într-o notă trimisă investitorilor.

Creşterea economiei româneşti a încetinit la 0,3% în trimestrul III faţă de trimestrul anterior, în timp ce comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut avansul PIB a fost de 7,2% pe serie brută şi 8% pe serie ajustată, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În primele nouă luni ale acestui an, produsul intern brut a crescut cu 7,1% pe seria brută şi cu 6,8% pe seria ajustată sezonier faţă de acelaşi interval din anul precedent.

Comisia Europeană a revizuit și ea în scădere la 7% estimările privind creşterea economică a României în acest an, după ce în luna iulie preconiza un avans de 7,4%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri