Societatile de asigurari ofera bonusuri, reduceri si chiar unele servicii atasate politelor de raspundere civila auto (RCA) pentru a-si spori afacerile in aceasta iarna, cand se incheie 65% din polite pentru 2008, care inseamna prime de 300 milioane euro.
Batalia pentru o piata a RCA de circa 300 milioane euro in doua luni solicita la maximum imaginatia asiguratorilor

"Batalia va fi destul de stransa in aceste luni, deoarece aproximativ 65% din vanzarile RCA sunt concentrate in lunile decembrie 2007 - ianuarie 2008", a declarat, potrivit NewsIn, Gheorghe Grad, membru in consiliul director al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR).

El a mentionat ca, in conditiile unei valori totale a primelor brute subscrise de circa 450 milioane euro din vanzarea RCA, batalia va fi acerba, intrucat vor fi in joc circa 300 milioane euro.

"Presiunile acestei piete pe lunile decembrie si ianuarie in ce priveste vanzarea politelor RCA se vor diminua in fiecare an cu 10%, ca urmare a reinmatricularilor prin vanzarile de autovehicule. Astfel, dupa cativa ani, presiunea ar putea sa dispara", a mai spus Grad.

Pentru compania Allianz-Tiriac Asigurari, "oferta speciala" este reprezentata de programul personalizat de cotare online pentru persoane fizice, care tine cont de profilul de risc al clientului.

"Practic, este vorba despre un tarif personalizat, in functie de sexul si la varsta soferului, experienta lui in trafic sau zona geografica de domiciliu", a precizat, citat de NewsIn, directorul de comunicare al companiei, Marius Onofrei.

El a adaugat ca Allianz-Tiriac mizeaza pe soferii intre 30 si 60 de ani, iar pentru aceasta grupa de soferi, cu autoturisme care au o capacitate cilindrica intre 1.800 si 2.000 cmc, tarifele pentru o polita valabila 12 luni in 2008 costa intre 415 si 466 lei.

"Pentru aceeasi categorie de soferi, cu autovehicule de peste 2.000 cmc, tarifele anuale pentru 2008 sunt cuprinse intre 491si 541 lei", a mai spus oficialul Allianz-Tiriac.

In ce priveste vanzarile de polite RCA aferente anului 2008, compania vrea sa-si mentina pozitia de lider al segmentului de companii (corporate) ca valoare a primelor brute subscrise, in conditiile in care anul trecut a obtinut mai mult de o cincime din valoarea totala a primelor RCA destinate persoanelor juridice.

"Pentru 2008 ne propunem atragerea unui numar mai mare de clienti persoane fizice, in special din categoria de varsta amintita si dorim, totodata, sa schimbam perceptia conform careia Allianz-Tiriac Asigurari, din postura de lider, practica tarife mai mari decat competitorii sai", a mai spus Onofrei.

Soferii care aleg polita RCA de la Generali pentru toata perioada anului 2008 vor beneficia de un serviciu care consta in tractarea gratuita a autovehiculului, o singura data, pe o distanta de maximum 100 de kilometri (plus 100 km retur), oferta care este valabila pentru firme si populatie. Pentru a beneficia de acest serviciu, clientii trebuie sa indelineasca unele conditii, printre care incheierea asigurarii RCA pentru un an, plata integrala a primei de asigurare si validarea autovehicului, care trebuie sa aiba pana in 2,5 tone.

"Serviciul de asistenta rutiera este acordat de Asist Plus, prin intermediul Europ Asistance, o societate membra a grupului Generali", a mentionat, citat de NewsIn, Radu Ionescu, seful biroului de Asigurari Auto in cadrul companiei.

El a adaugat ca primele brute subscrise din vanzarea RCA pana in noiembrie 2007 depasesc cu circa 80% primele subscrise in perioada similara a anului 2006 si spera sa mentina acelasi ritm de crestere si pentru luna decembrie.

"Din 12 decembrie, am lansat o oferta speciala, care este valabila in perioada 15 decembrie - 31 ianuarie 2008 si care consideram ca va spori valoarea primelor brute subscrise cu 35% pe tot anul 2008, pana la 150 milioane lei in primul trimestru din 2008, dupa ce vom ajunge la circa 200.000 de clienti noi", a spus pentru NewsIn directorul diviziei de vanzari si marketing din cadrul Asirom, Catalin Stroe.

El a explicat ca, pentru clientii fideli ai companiei care aleg tot Asirom pentru incheierea unei polite RCA, se ofera un tarif special. De exemplu, pentru o Dacie cu o capacitate de 1.200 cmc, femeile vor plati 177 lei (cu reducere de la 194 lei), iar barbatii vor achita 193 lei, cu reducere de la 210 lei.

Alti asiguratori, precum Asiban, mizeaza pe oferta standard a companiei, de a micsora prima cu aproximativ 3% atat pentru clientii "cuminti" prin sistemul "bonus/malus", cat si pentru soferii din judete cu un trafic mai redus.

"Cea mai buna oferta si promovare pentru o companie de asigurari este aceea de a plati daunele cu promtitudine", a conchis presedintele Asiban, Dumitru Ceraceanu.

In aceasta perioada, clientii Clal Romania vor primi unul sau doua bonuri de carburant, in functie de valoarea RCA-ului.

"Pentru clientii care doresc sa-si mai faca o alta asigurare in afara de cea auto obligatorie, in afara de doua bonuri de carburant in valoare totala de 100 lei, la a doua asigurare de tip Casco, de exemplu, sau asigurarea locuintei se acorda o reducere de 15%", a spus director general adjunct al companiei, Daniela Vasile.

Omniasig-Vienna Insurance Group, al doilea asigurator de pe piata romaneasca in 2006, estimeaza ca va incasa 5 milioane euro din vanzarea politelor de raspundere civila auto (RCA) si ca va atrage 50.000 clienti, ca urmare a parteneriatului incheiat cu reteaua Carrefour, potrivit presedintelui societatii, Constantin Toma.

Omniasig, in parteneriat cu Carrefour, a lansat 15 decembrie mai multe tipuri de asigurari destinate populatiei, printre care politele RCA si Casco. Punctele de vanzare pentru produsele de asigurare vor fi amplasate in magazinele Carrefour din tara si in agentiile Carrefour Voiaj.

Asiguratorul Asitrans tinteste prime de 40 milioane lei in perioada octombrie 2007 - ianuarie 2008 din vanzarea a 80.000 de polite de raspundere civila auto (RCA), mai mult decat dublu fata de acelasi interval din 2006, a spus pentru NewsIn directorul executiv al societatii, Andrei Vlad Gluvacov. El a adaugat ca, numai in perioada 22 octombrie-25 noiembrie 2007, compania si-a dublat numarul de polite RCA vandute fata de acelasi interval din 2006, pana la 22.000 polite, deoarece compania si-a pastrat tariful si a oferit tichete cadou cu valori intre 20 si 40 lei la incheierea politelor.

Pe de alta parte, Gluvacov a precizat ca Asitrans este singura companie care vinde polite in rate pentru persoane fizice. Astfel, politele RCA cu o valabilitatea pentru un an pot fi achitate in patru rate, iar cele cu valabilitate de sase luni se pot achita in doua rate. Totodata, clientii RCA Asitrans beneficiaza de tractare gratuita chiar si in cazul unor defectiuni tehnice, care nu au legatura cu un accident. Compania va investi circa 250.000 euro in campania de promovare cu privire la politele RCA pe toate canalele media, care include si "barter", prin care Asitrans ofera asigurari in schimbul promovarii.

Oferta speciala pentru RCA de la asiguratorul Ardaf consta in practicarea "celor mai bune preturi din piata la incheierea asigurarii obligatorii de raspundere civila auto si acordarea unei reduceri de 50% la incheierea asigurarii locuintei impotriva dezastrelor naturale", a spus pentru NewsIn directorul de marketing al companiei, Alina Nastase.

Ea a adaugat ca, in ce priveste asigurarea locuintei, aceasta acopera riscul de cutremur, inundatii, alunecare sau prabusire de teren.

Compania de asigurari Astra-Uniqa ofera cadou asigurarea locuintei pentru primele sase luni din 2008, odata cu incheierea unei polite RCA. Totodata, compania mentioneaza, in pliantele expediate clientilor prin posta, ca acestia au posibilitatea sa castige intreaga valoare a politei RCA pe sase sau 12 luni.

Arbitrul asigurarilor spune ca "ofertele speciale" sunt legale, insa cere asiguratorilor sa practice tarifele anuntate

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a avertizat luna trecuta, intr-un comunicat, ca societatile autorizate sa practice asigurari de raspunderea civila auto vor fi sanctionate daca practica alte tarife de prima anuale decat cele notificate si publicate pe pagina de internet a acestora. Asiguratorii au notificat catre comisie bonusurile pe care le practica in aceasta perioada, a spus pentru NewsIn presedintele CSA, Angela Toncescu, care a subliniat ca societatile de asigurari nu se afla in afara legii prin acordarea unor facilitati suplimentare la vanzarea politelor RCA.

Potrivit legii, asiguratorii au obligatia de a stabili tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, pe o perioada de un an, calculate conform limitelor de despagubire. In acest fel se garanteaza indeplinirea obligatiilor care decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute de legislatia in vigoare, plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.

Asiguratorii autorizati sa vanda polite de asigurari obligatorii de raspundere civila (RCA) trebuie sa constituie si sa mentina, de la 1 ianuarie 2008, o rezerva tehnica de 60% din primele brute pentru a proteja interesele asiguratilor si a mentine gradul de solvabilitate impus de lege, a anuntat arbitrul asigurarilor pe 14 decembrie.

Saisprezece companii de asigurari au primit pana in prezent confirmarea mentinerii autorizatiei de practicare a asigurarii de raspundere civila auto (RCA) de la 1 ianuarie 2008.

Aceleasi companii care practicau RCA in 2007 au primit autorizatie din partea arbitrului asigurarilor sa practice RCA de la 1 ianuarie 2008, respectiv Allianz-Tiriac Asigurari SA, Asiban SA, Asigurarea Romaneasca - Asirom SA, Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra SA, BCR Asigurari SA, BT Asigurari SA, Generali SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA, Unita Vienna Insurance Group SA, Asigurare Reasigurare Ardaf SA, ABC Asigurari-Reasigurari SA, Asitrans SA, Interamerican Romania Insurance Company SA, OTP Garancia Asigurari SA, Clal Romania Asigurari-reasigurari SA si Carpatica Asig SA.

"Carpatica Asigurari a primit recent autorizatia de practicare a RCA, deoarece intre timp si-a rezolvat problemele", a precizat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Carpatica Asig fusese sanctionata, in luna noiembrie, de catre arbitrul asigurarilor cu interzicerea practicarii asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA) timp de 30 de zile, deoarece societatea refuza sa platesca despagubirile in baza politelor incheiate prin intermediari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri