Administratorii de fonduri de pensii private facultative (pilon III) sunt obligati sa publice pe propriile pagini de internet date cu privire la rentabilitate, precum si despre activul personal, numarul de unitati de fond si de contribuabili, potrivit unei norme aprobate de CSSPP.
Consiliul de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat saptamana trecuta norma cu privire la obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor facultative, emisa in aplicarea legii pensiilor facultative, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Noul act normativ reglementeaza obligatiile de raportare si transmitere de informatii ale administratorilor de fonduri de pensii facultative, ale depozitarilor activelor fondurilor de pensii facultative, precum si ale agentilor de marketing persoane juridice, care desfasoara activitatea de marketing al prospectelor schemelor de pensii facultative, denumite entitati raportoare.

Astfel, administratorii au obligatia sa publice pe pagina proprie de internet raportarile anuale si semestriale, valoarea ratei de rentabilitate a fondului de pensii facultative, date despre activele fondului, numarul de unitati de fond, precum si numarul de participanti pentru ultima zi lucratoare a saptamanii incheiate.

De asemenea, administratorii fondurilor vor transmite anual si semestrial raportarile contabile. Continutul acestora este intocmit in conformitate cu legislatia in vigoare si cu normele CSSPP privind reglementarile contabile aplicabile entitatilor supravegheate si controlate de arbitrul pensiilor private. Raportarile contabile anuale si semestriale depuse la Comisie vor fi insotite de dovada depunerii la Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), dupa caz.

De asemenea, administratorii transmit trimestrial, in cel mult zece zile lucratoare de la data incheierii trimestrului, valoarea ratei de rentabilitate a fondului de pensii facultative.

Administratorul transmite saptamanal catre CSSPP informatii despre participantii la fondul de pensii facultative, precum si situatia activelor si obligatiilor fondului de pensii facultative.

Depozitarul va transmite CSSPP, in prima zi lucratoare a fiecarei luni, valoarea provizionului tehnic existent. Evaluarea provizionului tehnic se va face pe baza acelorasi principii care stau la baza evaluarii activului net al fondului de pensii. Depozitarul va transmite zilnic CSSPP informatii despre valoarea activului total, valoarea activului net, valoarea unitara a activului net si numarul de unitati de fond.

Norma privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor facultative a fost transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe site-ul CSSPP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri