Sectorul bancar avea, in primul semestru din 2005, o cota a activelor nete in PIB de 37,7%, in conditiile in care ponderea capitalului strain in sistemul bancar romanesc a ajuns deja la 69,3%.La sfarsitul lui 2004, sistemul bancar din Romania numara 39 de institutii, dintre care sapte au capital majoritar privat romanesc, 30 strain, iar doua - capital de stat. La aceasta se adauga reteaua cooperatista CREDITCOOP, cu 134 de sucursale teritoriale.
Pleaca statul

Dincolo de privatizarea anumitor banci si diminuarea ponderii capitalului de stat, cea mai interesanta miscare din ultimii ani de pe piata bancara autohtona priveste consolidarea capitalului strain. Desi reformele au avut una dintre cele mai dinamice evolutii, pana in 1997 pozitia detinuta de proprietatea de stat n ansamblul sectorului bancar a ramas dominanta (83% in 1991, respectiv 62% in 1998). Incet, incet insa, dupa falimentul Bancorex si privatizarea reusita a BRD, Bancii Agricole si Bancpost, ponderea capitalului de stat a scazut, locul sau fiind ocupat de capitalul strain. Astfel, in prezent, participatia straina in sistemul bancar a ajuns la 69,3% si este de asteptat ca in scurt timp, dupa ncheierea proceselor de privatizare pe care le parcurg n prezent BCR si CEC, nivelul acesteia sa depaseasca 90%. In ceea ce priveste originea capitalului strain, pe primul loc se situeaza Austria, cu o cota de 26,6%, urmata de Grecia cu 11,4% si Italia cu 8,2%.

Banii vorbesc!

Reminiscentele teoriei Noi nu ne vindem tara s-au facut insa simtite, existand voci care au blamat concentrarea capitalului in alte maini. Faptul ca din ce in ce mai multe banci straine intra pe piata romaneasca nu trebuie vazut in nici un caz ca un lucru negativ. Practic, asta inseamna ca avem acces la mai multe linii de finantare si implicit apar noi posibilitati de dezvoltare a afacerilor, apreciaza Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
In urma cu doi-trei ani, cand capitalul strain depasise deja 51%, iar cel autohton era circa 8%, Mugur Isarescu semnala ca firmele romanesti se plang de faptul ca accesul la finantari este blocat de bancile straine si ca sunt discriminate fata de cele din afara. Tot el spunea atunci ca, de fapt, firmele romanesti nu indeplinesc anumite criterii cerute de banci si ca este normal ca firmele straine cu experienta sa treaca de stacheta bancii, fie ea cu capital romanesc sau strain. Si atunci unde sa fie problema? Nici macar asa-zisa concentrare a puterii de decizie nu poate fi considerata o amenintare, atat timp cat in afaceri decizia apartine celor mai puternici jucatori. De altfel, si presedintele ARB crede ca in business decizia o ia cel care are bani. Consider ca intr-o economie de piata ca a noastra deciziile care se vor lua sunt juste si nu avem motive de ingrijorare.

Cele mai importante evenimente din 2004

- Privatizarea BCR prin preluarea a 25% din capitalul bancii de catre BERD sI IFC
- Achizitionarea intregului pachet de actiuni al RoBank de catre OTP Bank, Ungaria
- Infiintarea Raiffeisen Banca pentru Locuinte, prin asocierea grupului Raiffeisen cu o banca specializata din Germania, Schwaebisch Hall AG
- Intrarea pe piata romaneasca a Porsche Bank Romania
- Fuzionarea bancilor Frankfurt-Bucharest Bank, Banque Franco Roumaine si Anglo-Romanian Bank Limited, dand astfel nastere unei noi institutii: Anglo-Romanian Bank Limited


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri