Federatia Sindicatelor Independente din BCR a anuntat, luni, managementul BCR, ca a cerut membrilor sai sa declanseze greva generala, pe termen nelimitat, incepand de miercuri, 14 ianuarie, ora 9:00, pe fondul nemultumirilor legate de salari.

BCR mai anunta ca, pe fondul grevei "este posibil ca nu toate unitatile sa fie in postura de a servi clientii".

Decizia FSI survine in contextul in care Contractul Colectiv de Munca a expirat la sfarsitul anului trecut. La jumatatea lunii august 2008, angajatii Bancii Comerciale Romane (BCR) s-au aflat, pentru trei zile, in greva japoneza.

"Reprezentantii FSI au intrerupt negocierile imediat dupa etapa concilierii, refuzand astfel dialogul", se arata in comunicatul BCR.

"Suntem cu adevarat surprinsi de abordarea sindicatului, cu atat mai mult cu cat, in cele aproape doua luni cand ambele echipe au fost implicate in procesul de negociere, managementul a formulat nu mai putin de sase oferte succesive menite sa ofere angajatilor BCR un pachet salarial adecvat si sa incheie negocierile", sustin reprezentantii conducerii BCR.

Citeste si:

Ofertele au reprezentat un angajament pe care banca si-l poate permite in conditiile economice actuale si au fost facute alaturi de angajamentul managementului de a pastra numarul de angajati la nivelul de aproximativ 8.700.
"Managementul BCR a facut cea de-a sasea oferta in timpul intalnirii de conciliere desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, vineri, 9 ianuarie, in prezenta conciliatorului legal desemnat, oferta care a fost respinsa de reprezentantii sindicali fara a oferi vreo explicatie sau motivele concrete asupra neacceptarii acesteia", se mai precizeaza in comunicatul bancii.

Potrivit acestuia, BCR ofera "mentinerea majoritatii drepturilor din Contractul Colectiv de Munca pe 2008, mentionand clar ca stimulentele de vacanta si de Craciun sunt legate de performantele financiare ale bancii", in conditiile in care "conducerea este dispusa sa stabileasca criterii de performanta impreuna cu sindicatul pentru a asigura corectitudine si transparenta". In plus, banca "isi va indeplini angajamentul de a acorda o marire de salariu cu 50% din rata inflatiei pe 2008".

Managementul bancii considera ca motivele din spatele deciziei sindicatului nu justifica in mod real declansarea grevei generale si va contesta in Justitie legalitatea actiunii de protest. In acelasi timp managementul BCR este in continuare deschis dialogului.

Conform notificarii primite luni de managementul bancii din partea Federatiei Sindicatelor Independente din BCR, declansarea grevei are loc "avand in vedere rezultatul concilierii", "respectiv neajungerea la un acord cu privire la contractul colectiv de munca" si "tinand cont de mandatul pe care salariatii l-au dat echipei care a asigurat reprezentarea acestora in cadrul procedurii de conciliere".

Reprezentantii FSI au solicitat la conciliere mentinerea prevederilor contractului colectiv de munca pe 2008, cu unele modificari agreate anterior cu conducerea BCR, precum si o crestere suplimentara a salariilor cu 3% care se adauga la majorarea cu 50% din rata inflatiei pe 2008.