Angela Merkel acuza bancile centrale pentru masurile luate in contextul crizei

Cancelarul german Angela Merkel critica bancile centrale si pune la indoiala deciziile acestora de a lua masuri non-standard pentru lupta impotriva crizei, scrie Reuters.
"Privesc cu mult scepticism extinderea atributiilor Rezervei Federale", a spus Merkel. Ea a criticat si Bank of England, pentru masurile proprii luate.

Merkel a subliniat ca bancile trebuie sa se reintoarca la politici monetare independente. "Si Banca Centrala Europeana (BCE) a cedat in fata presiunilor internationale, prin cumpararea de obligatiuni ipotecare", a spus Merkel.

Declaratiile cancelarului german vin cu doua zile inainte ca BCE sa detalieze programul in valoare de 60 miliarde euro pentru cumpararea de obligatiuni ipotecare, pentru sprijinirea creditarii si a economiei.

Majoritatea bancilor centrale majore, precum Federal Reserve si Bank of England, au implementat masuri non-standard mai agresive decat Banca Centrala Europeana (BCE), cum ar fi cumpararea de active, scrie NewsIn.

Federal Reserve, de exemplu, a anuntat in martie ca va cumpara obligatiuni guvernamentale pe termen lung de 300 miliarde dolari, pentru prima data din anii '60.

Luna trecuta, Bank of England a crescut limita pentru programul de cumparare a activelor, la 125 miliarde lire sterline.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri