Fondul de Garantare a primit pana la inceputul acestei saptamani solicitari de garantare pentru Prima Casa in valoare de circa 125 milioane euro, din plafonul prevazut de stat, de 1 miliard euro, si estimeaza ca are fonduri pentru inca 10 luni, a declarat un director coordonator din FNGCIMM.
[Update] Mai mult de doua treimi (69%) din locuintele pentru care s-au solicitat pana in prezent credite prin "Prima Casa" sunt in Bucuresti sau Ilfov, restul in provincie, iar circa trei sferturi dintre acestea sunt mai vechi de 2008.

"Circa 69% din locuintele pentru care s-au solicitat credite sunt din Bucuresti sau Ilfov, restul din toate judetele tarii, cele mai multe in Cluj, Timis, Constanta. Totodata, 58% sunt locuinte cu una sau doua camere", a spus marti Vasile Coman, director coordonator in cadrul FNGCIMM.

El a completat ca, in cazul acestora, valoarea achizitiei este, in cele mai multe cazuri, intre 30.000 si 85.000 de euro, existand insa si circa 45 de cereri pentru locuinte mai scumpe de 85.000 de euro, pentru care diferenta de pret fata de creditul maxim contractat a fost platita ca avans de catre beneficiar.

In acelasi timp, 1.976 de locuinte sunt mai vechi de 2008, in timp ce 690 sunt relativ nou-construite, in 2008 sau 2009. Coman a mai precizat ca exista si 206 cereri pentru care dosarul primit de FNGCIMM de la banci nu continea mentionat anul de constructie a casei.

Din solicitarile de garantare in valoare de circa 125 milioane euro, inaintate Fondului de catre banci pana in prezent, mai mult de jumatate din valoare (52%) sunt pentru credite acordate de BRD, 22,26% vin de la BCR, circa 10% de la Banca Transilvania si 7% de la Alpha Bank. In acelasi timp, ATEBank are aproximativ 3% din valoarea cererilor, iar CEC Bank, institutie financiara care da imprumuturi pentru Prima Casa doar in lei, acumuleaza doar 1,39%.

BRD-SocGen este, de altfel, prima institutie financiara care a acordat credite prin "Prima Casa", inaintand FNGCIMM circa 1.000 de cereri pana in prezent.

"Sunt banci participante care au utilizat peste 70% din plafonul alocat, este cazul Bancii Transilvania. Cele mai active patru banci insumeaza 85% din valoarea solicitarilor de garantare", a spus Vasile Coman.

El a precizat ca singura care a dat credite in lei este CEC Bank, majoritatea imprumuturilor fiind luate in valuta.

Totodata, valoarea medie a creditelor acordate este de 42.230 euro. Reprezentantii FNGCIMM au spus ca exista, dintre bancile inscrise in program, cinci institutii care nu au acordat niciun credit cu "Prima Casa".


"S-a zvonit ca programul Prima Casa va fi oprit dupa alegerile prezidentiale. Pot sa va asigur ca mai avem bani pentru inca zece luni, daca se continua in ritmul de pana acum", a afirmat Vasile Coman, director coordonator in cadrul Fondului de Garantare, citat de NewsIn.

Pana in prezent au fost analizate, solutionate favorabil si transmise bancilor decizii si contracte de garantare pentru 1.950 de beneficiari, dupa primele doua luni de la demararea programului. Totodata, 656 de dosare se afla la Fond in faza de procesare, a precizat Coman.

Pe de alta parte, FNGCIMM a returnat bancilor 314 dosare incomplete sau care contineau erori. Potrivit lui Vasile Coman, din dosarele restituite bancilor, Fondul a primit inapoi, cu completari, 107 dosare.

In acelasi timp, ponderea dosarelor respinse in prima faza era de 15-16%, insa dupa intalnirea pe care Fondul a avut-o recent cu bancherii, ponderea dosarelor incomplete restituite a scazut la 2-3%, nivel pe care reprezentantii FNGCIMM il considera rezonabil.

Investitor imobiliar: Creditul pentru Prima Casa trebuia sa fie de 100.000 euro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri