Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in sedinta de politica monetara de ieri, reducerea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7,5% pe an, in ciuda presiunilor inflationiste.
In plus, banca centrala a mentionat ca va continua sa gestioneze ferm lichiditatea din sistemul bancar avand in vedere consolidarea transmisiei semnalelor de politica monetara.

Banca Nationala a pastrat nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Rata rezervelor minime obligatorii pe bancile sunt obligate sa le constituie la banca centrala este, in prezent, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta.

Economistii nu au estimat nici de aceasta data miscarea de politica monetara a Bancii Nationale, dupa ce ei au estimat ca dobanda cheie o sa fie mentinuta la 8%. Analistii considerau ca nivelul inca ridicat al inflatiei si presiunile inflationiste vor obliga Banca Nationala sa mentina dobanda la 8% pe an.

Rata anuala a inflatiei se plasa, in noiembrie, la 4,65%, in timp ce tinta Bancii Nationale pentru 2009 era de 3,5%, plus sau minus 1 punct procentual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri