Pana in prezent, produsul „Compensatia de dobanda la creditele in lei” era disponibil numai intreprinderilor mici si mijlocii (agenti economici care au mai putin de 250 de angajati si care au fie o cifra de afaceri anuala care nu depaseste 50 mil. euro, fie un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste 43 mil. euro), dar aria de adresabilitate a fost extinsa la toate categoriile de societati comerciale, explica reprezentantii bancii.

“EximBank mai face un pas important in sprijinirea mediului de afaceri oferind posibilitatea si firmelor mari sa-si reduca din cheltuielile cu dobanzile si astfel sa-si continue investitiile pentru dezvoltare. Estimam ca anul acesta peste 1.000 de agenti economici vor putea beneficia de aceasta facilitate generatoare de lichiditate”, a declarat Ionut Costea (foto), presedintele EximBank.

Compensarea partiala a dobanzii este un ajutor de minimis, societatile comerciale putand beneficia de aceasta schema de ajutor de stat pana in 2011. Companiile pot solicita compensarea partiala a dobanzii pentru creditele de investitii contractate dupa 1 ianuarie 2006. Valoarea maxima a ajutorului obtinut de un beneficiar in cadrul acestei scheme nu poate sa depaseasca echivalentul in lei a 200.000 euro pe o perioada de pana la 3 ani fiscali.

EximBank a acordat anul trecut compensatii de dobanda in valoare de aproximativ 15 milioane de lei, numarul intreprinderilor mici si mijlocii care au beneficiat de aceasta facilitate fiind de circa 450.