RBS Romania deconteaza din aprilie tranzactiile in valuta intr-o singura zi lucratoare (T+1), oferind astfel posibilitatea clientilor persoane juridice sa efectueze plati cu alte devize intr-un termen mai scurt. Propunerea efectuarii acestei reduceri de timp a aparut la RBS in octombrie 2009, a fost aprobata o luna mai tarziu, iar din ianuarie 2010 se incepea implementarea modificarilor.
In trecut, platile in valuta importante erau planificate din timp si cu multa atentie pentru ca banii sa ajunga la timp la furnizori sau clienti.

Pana in aprilie RBS deconta tranzactiile in valuta in termen de doua zile lucratoare, iar reducerea duratei de timp cu o zi a presupus costuri legate de modificarea sistemului de plati al bancii si testarea functionarii acestuia in noua configuratie, pentru a fi evitat orice impact negativ asupra operatiunilor clientilor bancii.

“Excluzand tranzactiile in lei, euro este denominarea cea mai des intalnita a platillor initiate de catre clientii RBS. Tranzactiile in lei sunt majoritare, iar in ceea ce priveste valuta, euro are o pondere majora, urmata de dolar”, a declarat Mircea Spinei (foto sus), director adjunct al divizei de Tranzactii Bancare din cadrul RBS Romania.

Insa, in contextul recesiunii din Romania, valorile si volumele tranzactiilor bancare au inregistrat scaderi importante.

"Valorile si volumele tranzactiilor bancare efectuate in 2009 au inregistrat o scadere fata de anul 2008, scadere inregistrata in relatie directa cu evolutia economiei romanesti, care nu a facut nota discordanta cu tendintele economiei mondiale, intrata in recesiune. Insa, volumele tranzactiilor unei banci nu sunt determinate numai de fluctuatia economiei tarii, ci si de orientarea in piata, de tiparul clientilor, de industriile preponderente in care activeaza societatile care lucreaza cu banca respectiva. In timp ce economia a scazut cu 7%, cifrele de afaceri ale societatilor care activeaza in industrii precum constructii sau electronice si electrocasnice au suferit scaderi dramatice. Pe de alta parte discounterii au avut parte chiar de mici cresteri", a explicat Mircea Spinei.

Astfel, in conditiile in care tranzactiile scad, RBS a mizat pe reducerea timpului in care se realizeaza decontarea pentru a-si satisface clientii si a atrage noi clienti.

"Am mizat pe faptul ca atat clientii nostri cat si viitorii nostri clienti vor sesiza oportunitatea micsorarii costurilor lor cu platile internationale si vor prefera sa plateasca prin banca noastra, marind astfel rulajul din RBS Romania”, a explicat Liudmila Drozdea (foto stanga), director al divizeiei de Tranzactii Bancare din cadrul RBS Romania.

Lunile ianuarie si februarie au fost caracterizate pentru RBS de o tendinta de descrestere a volumului de tranzactii bancare fata de lunile precedente, fapt explicat si prin sezonalitatea economiei, sustine Liudmila Drozdea, care mai mentioneaza ca "in luna martie s-a observat o revigorare a volumului de tranzactii si estimam ca aceasta tendinta va continua si in lunile urmatoare".

RBS este prezenta pe piata din Romania inca din anul 1995 (initial sub denumirea ABN Amro), iar in prezent isi desfasoara activitatea in 15 orase prin intermediul a 31 de unitati, dintre care trei sunt dedicate Royal Preferred Banking.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri